21 та 22 липня основні порушення зафіксовані Громадянською мережею ОПОРА в Запорізькій області пов'язані із некоректними діями членів окружний та дільничних комісій. Найбільше таких випадків помічено в одномандатному виборчому окрузі № 78, де члени ДВК здійснювали можливий контроль за волевиявленням виборців та не надавали протоколи рішень офіційним спостерігачам згідно встановлених Законом вимог.

Про це 22 липня під час пресконференції розповіли представники ОПОРИ.  

За словами регіонального координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА, у Запорізькій області 21 липня не були поширені деякі порушення, які були, наприклад, на виборах президента України. Зокрема, це фотографування виборцями бюлетеня з результатом голосування. Однак масовими лишаються ознаки агітації у день тиші. Здебільшого це стихійні оголошення та реклама із порушенням правил благоустрою.

 «Також з часів президентської компанії лишається низький рівень підготовки членів окружних та дільничних виборчих комісій. Внаслідок цього затягується прийом протоколів про підрахунок голосів. Не думаю, що це робиться зумисно. Головна причина — технічні описки, коли не проставляється час, або дані, вказані цифрами, не дублюються літерами. Це не впливає на результати голосування, але в наслідок цього маємо затягування процесу з підрахунку голосів та можливі випадки підробки виборчої документації».

У Запоріжжі ОПОРА зафіксувала два випадки, коли виборці приходили проголосувати, маючи на собі політичну символіку. Перший інцидент стався на дільниці № 231016 із жінкою, на якій була футболка із ознаками агітації за «Партію Шарія». Поліція, що перебувала на вході, проігнорувала звернення спостерігачів. Другий випадок помічений на дільниці № 230987, де чоловік завітав на дільницю у кепці із підписом «За Бандурова». Члени ДВК зазначили, що не вбачають у цьому порушення, оскільки кандидат Володимир Бандуров закріплений не за їхнім округом.

В 78-му одномандатному виборчому окрузі ОПОРА фіксувала складнощі з отриманням  від членів ДВК протоколів про підрахунок голосів. Зокрема, на одній з дільниць голова комісії поїхала здавати ці протоколи до ОВК, не видавши копій іншим членам та офіційним спостерігачам. Із заявою про перешкоджання діяльності спостерігачі викликали поліцію. Після приїзду на дільницю слідчо-оперативної групи  голова повернулася з ОВК  і видала протоколи. Також Мережа вбачає у діях голови можливі ознаки підробки виборчих документів, оскільки акт про видачу протоколів був підписаний і запакований без видачі протоколів.

 «Маємо проблемний 78-й виборчий округ, де майже у 100% випадків спостерігачі ОПОРИ не могли вчасно отримати копії протоколів. Були помічені випадки голосування виборців під контролем членів ДВК. Через це ми викликали поліцію»

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області розповів, що 21 липня ОПОРА виявила можливі порушення з підробки виборчої документації та пересування скриньок для голосування у Запорізькому слідчому ізоляторі. Представники ОПОРИ викликали поліцію. Дані про цей випадок внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Під час підрахунку голосів на дільниці № 231028 у м. Запоріжжя зловмисники запустили газ, що перервало роботу ДВК. На місце викликали поліцію. Робочу документацію та скрині з бюлетенями перенесли до сусіднього приміщення й поновили роботу о 22:48. Постраждалих серед спостерігачів та членів комісії немає, згодом, коли на дільницю прибула членкиня ОВК, їй стало зле, і вона знепритомніла. За словами представників Національної поліції порушники встановлені, відкрите кримінальне впровадження.

На дільниці № 231016 при підрахунку голосів не виявили одного бюлетеня. Він знайшовся під час засідання ДВК  іншої дільниці, розташованої в цьому ж приміщенні. Спостерігачі ОПОРИ  які в цей час перебували на місці події, порекомендували скласти акт розбіжності і визнати знайдений бюлетень недійсним.

Також 21 липня в одномандатному виборчому окрузі №79 під час безперервного засідання для встановлення підсумків голосування прийняв присягу новий голова комісії Микола Духонченко за поданням від партії «Єдина родина». 22 липня члени ОВК  в одномандатному виборчому окрузі вимушені були провести голосування про надання функцій секретаря іншому члену комісії, оскільки секретар покинула приміщення комісії під час прийому протоколів.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)