На Кіровоградщині спостерігачі ОПОРИ у день голосування, 21 липня, зафіксували 9 порушень виборчого законодавства і написали заяви в правоохоронні органи. Про це зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області під час пресконференції.

«Громадянська мережа ОПОРА спостерігала весь виборчий процес від початку кампанії. Якщо брати в цілому, то вибори пройшли демократично. Були порушення, але вони не вплинули  суттєво на результати голосування. Більше порушень ми фіксували під час передвиборчої кампанії – це непрямий підкуп виборців і порушення правил ведення агітації. Якщо порівнювати президентські та позачергові парламентські вибори, то на останніх кількість порушень значно зросла. Зокрема, ми зафіксували видачу бюлетенів без пред’явлення паспорта, винесення бюлетенів з приміщення дільничної виборчої комісії, переписування протоколів комісій ДВК у приміщенні окружних виборчих комісій та інші. Вирізнилася дільниця у селі Ганнівка Новоукраїнського району. Адже між зауваженням спостерігача ОПОРИ до приїзду слідчої групи 12 людям дали проголосувати без паспорта. Схожі випадки були у Кропивницькому, коли приходили люди і вимагали видати бюлетень по закордонному паспорту або пенсійному посвідченню, водійським правам», – підкреслила. 

У Кіровоградській області були ДВК, які не вели протоколи ранкового засідання. Після зауважень спостерігачів деякі комісії почали заповнювати відповідну документацію. На одній дільничній виборчій комісії не допустили спостерігача до огляду сейфу, де зберігалися бюлетені.

Спостерігачі ОПОРИ були присутні  на всіх окружних виборчих комісіях вночі 21-22 липня. В округах № 101, 102 і 103 дільничні виборчі комісії ймовірно порушували законодавство і заповнювали протоколи в приміщенні ОВК. Члени ДВК привезли печатки на територію ОВК. А в окрузі №102 не допускали спостерігача на територію серверного кабінету, незважаючи на роз’яснення щодо цього ЦВК. В окрузі №103 зафіксоване масове переписували протоколів у приміщенні окружної виборчої комісії.

Під час голосування були і курйозні моменти. Зокрема, у селі Гарманівка Компаніївського району виборців члени ДВК закликали співами.

«Учора в Кропивницькому близько 21 години  у виправній колонії була пожежа. У зв’язку з цим близько години було відсутнє світло на ДВК як в колонії, так і в СІЗО.  Ми разом з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини прибули на місце. Комісії рахували бюлетені під ліхтарик. Інший випадок  стосується виборчої дільниці, яка розміщена у кропивницькій школі № 4, на якій було 9 виборців, які змінили місце голосування без зміни виборчої адреси. У списках виборців було вказано, що вони отримують бюлетень по загальнодержавному округу. Ми отримали інформацію, що всі ці  виборців уже проголосували і їм видали 2 бюлетені. Поспілкувалися  з головою комісії, яка підтвердила даний факт і запевнила, що він відбувся через необережність. З цього приводу написали заяву в поліцію», –  розповів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ в Кіровоградській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)