Спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА, яка слідкувала за процесом передачі бюлетенів з дільничних виборчих комісій в окружну комісію №174 у Харкові, 22 липня двічі виявила комісії, в яких не були опечатані пакети зі спеціальною системою захисту із протоколами.

Вдень 22 липня у приміщенні ОВК №174 спостерігачка ОПОРИ виявила, що голова дільничної виборчої комісії №631219 тримає в руках незапечатані сек'юр-пакети з протоколами комісії. Спостерігачка ОПОРИ сказала йому про те, що це може порушувати законодавство і чоловік пішов. ОПОРА звернулась до поліції з заявою про можливе порушення частини 9 статті 91 Закону «Про вибори народних депутатів». Поки спостерігачка спілкувалась із поліцейськими, голова комісії повернувся з уже запечатаними пакетами.

Окрім заяви в поліцію, ОПОРА проінформувала голову ОВК №174 про виявлене можливе порушення. Окружна виборча комісія прийняла рішення про повернення членів комісії на уточнення протоколів на дільницю.

Того ж дня спостерігачка ОПОРИ зафіксувала аналогічний випадок із незапакованими пакетами ДВК №631387. Також звернулась до поліції і поінформувала ОВК.

Відповідно до частини 9 статті 91 Закону «Про вибори народних депутатів» перший і другий примірники протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі, а за наявності - і відповідні примірники кожного протоколу з поміткою «Уточнений» запаковуються до пакетів зі спеціальною системою захисту у порядку, встановленому частиною шостою статті 87 цього Закону. На пакетах робляться відповідно написи «Протокол загальнодержавного округу», «Протокол одномандатного округу». Треті примірники протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі (протоколу з поміткою «Уточнений») зберігаються у секретаря дільничної виборчої комісії, четверті примірники зазначених протоколів - невідкладно вивішуються для загального ознайомлення в приміщенні дільничної виборчої комісії, а решта по одному примірнику протоколу надаються членам дільничної виборчої комісії.

«Комусь незапечатані сек'юр-пакети можуть здатись дрібницею, але це елемент контролю, необхідний для того, щоб протоколи засідань дільничних комісій приїжджали на ОВК з тими даними, які вносила ДВК на своєму засіданні. Незапечатані пакети викликають сумніви у достовірності протоколів, а значить окружна комісія має повне право відправити членів дільничної комісії назад для уточнення протоколів», — наголосив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.