У день голосування на Чернігівщині п’ять дільниць відкрилися із запізненням. Також поліція відкрила три кримінальні провадження через ймовірні підкупи.  Про це розповіли представники Громадянської  мережі  ОПОРА  під  час прес-конференції 22 липня.

Ранок 21 липня на Чернігівщині розпочався з повідомлення, що о пів на десяту в області не відкрились 4 виборчі дільниці у 207 окрузі, що в Корюківському районі.  Дві з них передавали документи у зв’язку із замінами в складі комісії, які ОВК провела напередодні. Запрацювали вони із запізненням на 3-4 години через заміну 155 членів комісій з 251 (переважно керівного складу). Ще одна дільниця в тому ж окрузі відкрилась після дев’ятої ранку.  Загалом протягом двох місяців в усіх комісіях шести округів замінили майже дві третини складу комісій.

За інформацією спостерігачів ОПОРИ, протягом дня не зафіксовано грубих порушень, які б могли вплинути на результати голосування. Серед суттєвих була інформація щодо ймовірних підкупів. Зокрема, протягом дня до поліції надходили дзвінки, що біля виборчих дільниць перебувають особи, які представляються членами громадської організації та під приводом проведення екзит-полу фіксують волевиявлення громадян. Якщо виборці проголосували за «потрібного» кандидата, на їх рахунки мали надходити певні кошти.

«Ця інформація перевірялась, поліція вилучила кілька планшетів  та відкрила три кримінальні провадження в у 210 окрузі  -  це Бобровицький, Козелецький та Прилуцький райони» - сказала Наталія Реберг, головний спеціаліст сектору комунікації ГУ Національної поліції в Чернігівській області. Натомість волонтери громадської організації «Прозора політика», які проводили опитування, відкинули звинувачення як безпідставні і подали скаргу до прокуратури та Державного бюро розслідувань.

«Згідно з даними окружних виборчих комісій, явка на виборах народних депутатів в Чернігівській області склала 54,8%, проголосували 443 914 осіб. Це найвищий показник в Україні»,  - зауважила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА області.

За попередніми результатами Центральної виборчої комісії в одномандатних виборчих округах  лідери виглядають таким чином (опрацьовано 42% протоколів):

ВО № 205 Олег Семінський

ВО № 206 Антон Поляков

ВО № 207 Ігор Рибаков

ВО № 208 Валерій Давиденко

ВО № 209 Анатолій Гунько

ВО № 210 Сергій Коровченко

Підбиваючи підсумки, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області наголосила на продовженні спостереження за роботою окружних виборчих комісій.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)