На Хмельниччині упродовж дня голосування та ночі, коли відбувався підрахунок голосів, ОПОРА не зафіксувала порушень, які б могли вплинути на результати перегонів. Здебільшого спостерігачі повідомляли про недотримання вимог щодо матеріально-технічного забезпечення дільниць та порушення процедури голосування. Про це йшлося під час пресконференції у Хмельницькому 22 липня.

На багатьох дільницях області спостерігачі фіксували недостатню кількість скриньок для голосування, зокрема такі факти виявили в селах Охрімівці, Куражин, Корначівці та в місті Деражні. Дільниця у селі Літки Деражнянського району розпочала роботу із незначним запізненням.

«На одну із дільниць в місті Білогір’ї члени комісії принесли бюлетені в руках. Спостерігачеві ОПОРИ члени ДВК пояснили, що бюлетені зберігалися в сейфі в садочку, що розташований на певній відстані від виборчої дільниці. Перед ранковим засіданням вони забрали бюлетені з сейфу і принесли на дільницю. В таких діях є ознаки порушення, оскільки закон вимагає, щоб виборчі бюлетені зберігалися в приміщенні дільничної виборчої комісії в сейфі (металевій шафі)», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Були також спроби та випадки голосування без паспорта (дільниця у селі Корначівка), фотографування вже заповненого бюлетеня у Хмельницькому.

«Як і під час президентських виборів, ОВК виборчого округу №193, розглянувши пропозицію голови комісії, своєю постановою затвердила графік приймання протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців. Водночас законодавство визначає, що невідкладно після закінчення засідання виборчої комісії бюлетені доставляються до окружної виборчої комісії», – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Як повідомив заступник начальника ГУНП в Хмельницькій області Валентин Білянський, день виборів на Хмельниччині минув спокійно. 21 липня правоохоронці області зафіксували 10 повідомлень, пов’язаних із виборчим процесом, було складено 4 адміністративні протоколи. Зокрема, 2 адмінпротоколи – на громадянина, який прийшов на дільницю в стані алкогольного сп’яніння: за дрібне хуліганство та появу в нетверезому стані в громадському місці.

За словами громадського омбудсмена із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області, на парламентських виборах зменшилась кількість звернень громадян щодо проблем зі списками виборців. Проте залишилось актуальним питання доступу маломобільних груп громадян до деяких виборчих дільниць. Так, щоб проголосувати на виборчій дільниці, яка розташована в корпусі Хмельницького університету управління та права на вул. Проскурівській, виборцям доводилось долати сходи на другий поверх. А виборча дільниця, що у актовій залі дитячого садка №29 «Ранкова зірка» в місті Хмельницькому, взагалі розміщена на третьому поверсі. Загалом у обласному центрі близько 20 дільниць розташованих вище першого поверху.

Попри низку дрібних порушень, констатував координатор спостереження ОПОРИ за виборами в області, серйозних і системних порушень, які могли б спотворити результати волевиявлення мешканців Хмельниччини, спостерігачі не зафіксували.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)