Процес голосування та підрахунку голосів на Івано-Франківщині пройшов без серйозних порушень, які ми могли би суттєво вплинути на результат виборів. Найпоширенішим порушенням під час голосування була видача бюлетенів без паспортів.

Про це на пресконференції 22 липня розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами на Івано-Франківщині. Участь у заході також взяли представники Нацполіції в Івано-Франківській області.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти видачі бюлетенів виборцям без пред’явлення ними паспортів на дільницях 260079 (с. Черемошна, Верховинщина), №260218 (с. Чортовець, Городенківщина), №260309 (с. Підмихайля, Калущина) №260734 (смт Лисець) та  №260779 (с. Черніїв), №260216 (с. Чернятин, Городенківщина).

Також спостерігачі запобігли видачі бюлетенів без паспортів на дільниці 260067 (с. Красноїлля, Верховинщина).

Упродовж дня голосування ОПОРА фіксувала також триразове вкидання бюлетенів у скриньку членкинею ДВК на дільниці №260623 (смт Перегінськ, Рожнятівщина) та вкидання порваних бюлетенів у скриньку після спроби їх виносу з дільниці №260898 (Івано-Франківськ).

На дільниці №260627 у Брошневі Рожнятівського району 62 бюлетені комісія визнала такими, що не підлягають врахуванню через відсутність на них печатки.

Щодо процедури передачі виборчої документації з дільничних виборчих комісій на окружні, то станом на 11.00 22 липня зафіксовано 5 порушень – в ОВК №84 виявлено три випадки порушення процедури уточнення протоколів  - члени ДВК уточнювали протоколи у приміщенні ОВК, в той час, як уточнення повинне відбуватися у приміщенні ДВК.

Аналогічні порушення процедури уточнення протоколів зафіксовано також у ОВК №88 (Коломия) та ОВК  №89 (Снятин).

Як розповів очільник Нацполіції Івано-Франківщини Володимир Голубош, станом на 12:00 22 липня від початку дня голосування поліція зареєструвала 31 повідомлення про порушення виборчого законодавства, з них два факти внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)