Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що суттєвих порушень, які могли б вплинути на результати волевиявлення в Дніпропетровській області не виявлено. Проте, в день виборів спостерігачі фіксували певні процедурні порушення, адже, в комісіях працювала значна кількість осіб без досвіду роботи на виборах.

В порівнянні з іншими регіонами, у в Дніпропетровській області була краща активність виборців, а саме більша активність саме у сільській місцевості, у порівнянні з мешканцями міст. Явка в межах округів коливалася від 47% до 52,5%. За даними спостерігачів ОПОРИ явка становила 49,5%.  Станом на 09:00 22 липня було опрацьовано близько 50% протоколів. Про це на пресконференції 22 липня повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Дніпропетровській області.

«На жаль, у нас організовували роботу і процес голосування особи, які не мали відношення до дільничних виборчих комісії. Їх подавали та затверджували ОВК, але вони не набули в законний спосіб своїх повноважень, як виявили  наші спостерігачі. Частина членів комісій не склали присягу. Наприклад, у Кривому розі на 33 виборчому окрузі була заява від нашого спостерігача про певний факт недотримання норм законодавства, проте виборча комісія не розглянула нашу заяву під час голосування. У нас є підозра, що були такі випадки й у Дніпрі по виборчих округах, оскільки за 2 дні до дня голосування була велика кількість замін у складі виборчих комісій. На деяких дільницях виборці не могли ознайомитися із попередніми списками виборців, щоб перевірити, чи є вони у тому списку чи ні».

Перші суттєві порушення було виявлено на ранкових засіданнях. Коли спостерігачі ОПОРИ приїхали о 06:50 на дільницю, виявили, що комісія вже працює, сейфи відкриті. Це були 31, 32 виборчі округи Кривого Рогу. Законодавство говорить, що підготовче засідання починається не раніше 07:15.

Координатор зазначив: «По виборчих округах №30 та №36 у спостерігачів виникли підозри щодо наявності механізму контрольованого голосування, коли певні члени комісії або спостерігачі, які вели облік, не явки виборців, а хто саме, який його номер в списку. Ми на це відповідно до законодавство реагували. Процедурою це не передбачено».

«Вчора під час виборів по Дніпропетровській області брали участь у моніторингу від Громадянської мережі ОПОРА 117 короткотермінових спостерігачів і 14 довготермінових, які долучилися за 2 місяці до виборчої кампанії».

Спостерігачі зазначають, що в 16 з 17 округів лідирують представники партії «Слуга народу».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.