Спостерігачі ОПОРИ фіксують на ОВК Харківської області масові спроби членів дільничних комісій виправити протоколи. В одному з таких випадків член комісії 631589 напав на спостерігачку ОПОРИ і вдарив її.

На ОВК №172 спостерігачка ОПОРИ стала свідком того, як член комісії 631589, після того, як комісію направили для уточнення даних в протоколі, почала дописувати ці дані в приміщенні окружної виборчої комісії. Спостерігачка ОПОРИ почала знімати члена комісії з протоколом в руках і жінка побігла. ОПОРА звернулась до поліції з заявою про можливе вчинення злочину, передбачене 158 статтею Кримінального кодексу (Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців)

За деякий час комісія повернулась і її знов направили на уточнення. Спостерігачка ОПОРИ знов зробила зауваження членам комісії через те, що вони виправляли дані в протоколі неподалік ОВК№ 172, тоді один з них, на ім’я Олег, напав на неї і вдарив по руці, в якій спостерігачка тримала телефон. ОПОРА викликала поліцію на ОВК і написала заяву про вчинення злочину, передбаченого частиною 2  статті 157 ККУ (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача).

У інших ОВК ОПОРА також фіксувала випадки спроб переписування — за цим були помічені представники ДВК на окружних комісіях №179 та 181, у комісії 177 округу спостерігачка ОПОРИ побачила в руках у представниці ДВК печатку і попередила про це членів окружної комісії.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 7 статті 91 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі олівцем, а також внесення до них без відповідного рішення дільничної виборчої комісії будь-яких виправлень.

Відповідно до ч. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів (виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, про підсумки голосування на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму та інших документів, які відповідно до законодавства відносяться до виборчих документів) - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої ка

мпанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)