Кандидат у народні депутати (самовисування) у 124 виборчому окрузі Олег Махніцький подав позов до суду з проханням визнати бездіяльність голови ОВК Романа Запісоцького. Оскільки він не вчасно подав проміжні фінансові звіти до ЦВК та НАЗК. Представником ОВК у суді була Яна Городок, яка є довіреною особою кандидата-самовисуванця Остапа Семерака.

Судове засідання відбувалося з 18 по 20 липня у Львівському окружному адміністративному суді. Суд відмовив у задоволенні позову кандидату в народні депутати Олегу Махніцькому. Однак, адвокат Яна Городок є довіреною особою кандидата-самовисуванця у народні депутати Остапа Семерака. Він кандидує у цьому ж 124 виборчому окрузі, де й Махніцький. Конфлікт інтересів може виникати не лише, якщо Остап Семерак оскаржуватиме дії окружної виборчої комісії, але ймовірно, й якщо конкуренти Семерака оскаржуватимуть дії ОВК.

Зазначимо, що голова окружної виборчої комісії №124 Роман Запісоцький одноосібно видав довіреність 19 липня, якою уповноважив адвокатку Яну Городок у судах представляти інтереси комісії. Хоча днем раніше (18 липня) окружна виборча комісія колегіально прийняла рішення у зв’язку із ситуацією, яка склалась – судовим процесом щодо голови окружної виборчої комісії №124 – доручити штатному юристу Олегу Вороні представляти інтереси комісії в суді. Ще однією постановою 19 липня комісія колегіальним рішенням вирішила, що йти до суду разом з юристом має член ОВК №124 Андрій Гніздець, бо, мовляв, у юриста недостатньо досвіду.

Додамо, що в ОВК №124 вже не вперше виникають конфліктні ситуації та були випадки ймовірних конфліктів інтересів, про які ОПОРА уже писала.  

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.