У день голосування спостерігачі громадянської мережі ОПОРА звернулися в поліцію через автомобіль, прикрашений політичною рекламою Євгенія Курбета, через агітаційні листівки Віктора Євпака, Івана Сухарькова та Миколи Булатецького.

Так, спостерігач ОПОРИ звернувся в поліцію щодо брендованого автомобіля із зображенням кандидата в народні депутати по 195 виборчому окрузі Євгенія Курбета. Авто було припарковане по вулиці Хрещатик навпроти офісу громадської ініціативи ЛАД, почесним членом якої позиціонує себе Курбет.

Окрім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували політичну рекламу кандидатів Віктора Євпака й Івана Сухарькова, розміщену на рекламних площинах в центрі міста, та Миколи Булатецького, що розклеєна вздовж бульвару Шевченка. Ці троє кандидатів балотуються до парламенту по 194 округу. Щодо цих фактів ОПОРА звернулася в правоохоронні органи.

«Згідно з частиною 3 статті 70 закону «Про вибори народних депутатів», будь-яка передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. Зокрема, серед іншого йдеться і про розповсюдження агітаційних матеріалів партією чи окремими кандидатами у депутати.

Згідно з частиною 24 статті 74 того ж таки закону, з  часу припинення передвиборної агітації забороняються розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії та кандидатів в депутати. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п'ятниці перед днем голосування відповідними службами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Начальник сектору комунікацій ГУНП в Черкаській області Дмитро Грищенко в коментарі ОПОРІ повідомив, що сьогодні до правоохоронців надійшло уже 63 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Окрім того, поліція відкрила одне кримінальне провадження за частиною 2 статті 158-1 ККУ (Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз). За його словами, інцидент трапився в Катеринопільському районі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.