У день виборів представники ОПОРИ зафіксували масове розповсюдження у публічно доступних місцях 113 одномандатного виборчого округу друкованих агітаційних матеріали без вихідних даних та таких, що містять можуть мати ознаки «чорного піару». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з  Луганської області.

Зокрема, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області  протягом останніх днів подали до органів Національної поліції в Луганській області заяви про порушення ч. 10 та ч. 23 статті 74 Закону України «Про  вибори народних депутатів України», а також статті 212-13 Кодексу України про  адміністративні правопорушення. Зокрема, звернення стосуються матеріалів політичної реклами, які не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів та розповсюдження матеріалів, що можуть мати ознаки «чорного піару» про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Зокрема, у 113 окрузі об’єктом ймовірної уваги «чорних політтехнологів» став кандидат – самовисуванець Віталій Курило (є чинним нардепом, обраним у цьому окрузі в 2014 році). У населених пунктах, віднесених до 113 виборчого округу в публічних місцях масово поширювалися кольорові листівки без вихідних даних «Курило Виталий Семенович. Партійна історія». Друкована продукція у критичному світлі описує діяльність кандидата у законодавчій гілці влади, зміну партійної приналежності тощо.

Крім того, спостерігачами зафіксоване розповсюдження листівок без вихідних даних кандидата-самовисуванця Юрія Полулященка та агітаційних буклетів на підтримку кандидата Володимира Струка з партійною символікою ВО «Батьківщина» (при цьому, сам кандидат є самовисуванцем). 

Представники ОПОРИ у своїх заявах до Національної поліції звернулися з вимогою розібратися із вказаними фактами, встановити осіб, винних у вчиненні можливих правопорушень, скласти адміністративні протоколи відносно них, які мають бути надіслані до суду для накладення на порушників адміністративних стягнень.

Варто зазначити, що відповідно до ч. 3 ст. 70 Закону України «Про  вибори народних депутатів України» передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.