В Полтаві спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти фотографування бюлетеня та видачу одним членом комісії. В Лохвицькому районі близько 20 чоловік намагались проголосувати без паспортів.

Як повідомляють представники ОПОРИ близько 12 години в Полтаві на ДВК №531216 зафіксований повторний факт фотографування бюлетеня виборцем в кабінці для голосування. На місце події була викликана поліція, котра встановлює обставини.

Раніше ОПОРА повідомляла, що на початку голосування на цій же дільниці жінка сфотографувала бюлетень під час голосування.

Фотографування бюлетеня в кабінці для голосування може розцінюватися як спосіб підтвердження факту підкупу виборців.

Також в Полтаві на ДВК №531155 видача бюлетенів здійснювалась одним членом комісії.

Згідно з частиною 3 статті 85 Закону України «Про вибори народних депутатів» при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених відповідно у частинах четвертій, п'ятій чи шостій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

В селі Сенча Лохвицького району на ДВК №530464 спостерігач ОПОРИ зафіксував спроби проголосувати без паспорта. Після зауваження спостерігача члени комісії відмовились видавати бюлетені виборцям без необхідних документів.

Згідно з частинами 3 та 4 статті 2 Закону для голосування на звичайних та спеціальних виборчих дільницях підставою для отримання виборчого бюлетеня є документи, що підтверджує особу та громадянство України виборця на виборах депутатів, а саме: 1) паспорт громадянина України; 2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); 7) військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)