Дільнична виборча комісія № 610695 с. Горішня Слобідка (Монастириський район, округ №166) розпочала ранкове засідання завчасно. В результаті спостерігач ОПОРИ не мав можливості слідкувати за процедурами огляду стрічки, якою був опечатаний сейф з виборчими бюлетенями, та виймання бюлетенів з нього.

Зі слів спостерігача ОПОРИ, члени ДВК до 7:15 розкрили сейф із виборчими бюлетенями, який знаходився у сільській раді, вийняли їх та в супроводі правоохоронця принесли у приміщення, де повинно відбувалося ранкове засідання. На запитання спостерігача ОПОРИ чи були присутні інші спостерігачі при огляді стрічки та відкритті сейфу голова ДВК відповіла, що були лише члени ДВК.

«Оскільки ранкове засідання комісії почалося раніше, ОПОРІ не відомо як була організована процедура відкриття сейфу з виборчими бюлетенями і чи стрічка, якою було його опечатано, відповідала вимогам Закону України «Про вибори народних депутатів України», - каже координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

Відповідно до частини 3 статті 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України» дільнична виборча комісія у день голосування не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить підготовче засідання. На початку засідання усі присутні оглядають стрічку, якою було опечатано сейф (металеву шафу), де зберігаються виборчі бюлетені.

Відповідно до частини 5 цієї статті якщо при огляді стрічки, якою було опечатано сейф, де зберігаються виборчі бюлетені, виявлено її пошкодження або невідповідність підписів чи печатки на ній підписам і печатці, зазначеним у частині тринадцятій статті 82 цього Закону, дільнична виборча комісія виконує дії у порядку, передбаченому частиною чотирнадцятою статті 82 цього Закону.

У частина 14 статті 82 Закону зазначено, що у разі виявлення пошкодження стрічки, якою було опечатано сейф (металеву шафу), або невідповідності підписів чи печатки на ній голова дільничної виборчої комісії негайно повідомляє про це органи Національної поліції та окружну виборчу комісію. Після цього голова комісії невідкладно відкриває сейф (металеву шафу) та виймає наявні у ньому виборчі бюлетені. Члени дільничної виборчої комісії перевіряють виборчі бюлетені, зокрема щодо відповідності номерів округу та виборчої дільниці, наявності відбитка печатки цієї дільничної виборчої комісії, після чого перераховують виборчі бюлетені окремо по загальнодержавному та одномандатному виборчих округах. Дільнична виборча комісія складає акт (акти) про виявлені ознаки відкриття сейфа (металевої шафи) та (у разі виявлення) про невідповідність кількості виборчих бюлетенів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.