Зранку 21 липня у місті Сєвєродонецьку (центр 106 ОВО Луганської області) спостерігачі ОПОРИ виявили факти масового розповсюдження друкованих матеріалів проти одного з кандидатів у народні депутати у під’їздах та у поштових скриньках багатоповерхівок. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Такі дії вчинені стосовно кандидата-самвисуванця Юрія Фурмана, який позиціонується як член «команди Сергія Шахова» (останній є народним депутатом України, обраним у 2016 році в 114 ОВО Луганської області, очільником обласної організації політичної партії «Наш край»). Зокрема, мова йде про листівку, видану від імені політичної партії «Наш край», під назвою «STOP ОБМАН» У ній зазначається, наступне:  «Юрій Фурман – самозванець. Не зробіть помилку  і проголосуйте за нашого з вами кандидата Андрія Леонідовича Фурмана. Люблячий вас, Сергій Шахов». Як вже писала ОПОРА, у 106 одномандатному виборчому окрузі зареєстровано декілька кандидатів з прізвищем «Фурман» і є підстави вважати одного з них «технічним кандидатом».

При цьому, виглядає, що листівки виготовлені на кольоровому принтері з використанням звичайного офісного паперу і не містять будь-яких вихідних даних.   

З цього приводу cпостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області  подали до органів Національної поліції в Луганській області заяву про порушення ч. 23 статті 74 Закону України «Про  вибори народних депутатів України», а також статті 212-13 Кодексу України про  адміністративні правопорушення. Зокрема, звернення стосуються матеріалів політичної реклами, які не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів.

Водночас, представники «команди Сергія Шахова» у коментарі ОПОРІ заявляються про свою непричетність до виготовлення зазначеної листівки, більш того, називають її провокацією проти їхнього  справжнього кандидата – Юрія Фурмана.

У зв’язку з цим, представники ОПОРИ у своїх заявах до Національної поліції звернулися з вимогою розібратися із вказаними фактами, встановити осіб, винних у вчиненні можливих правопорушень, скласти адміністративні протоколи відносно них, які мають бути надіслані до суду для накладення на порушників адміністративних стягнень.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.