У Хмельницькій області на початку голосування ОПОРА фіксує низку порушень. Так, на одну із дільниць бюлетені принесли в руках члени комісії. На окремих дільницях виявлено нестачу виборчих скриньок та кабінок, одна дільниця розпочала роботу із запізненням.

Бюлетені на дільницю №680003 у м. Білогір’ї члени комісії принесли в руках. Як пояснили члени ДВК спостерігачеві ОПОРИ, бюлетені зберігалися в сейфі у садочку, що розташований щонайменше за 500 м від виборчої дільниці. Тож перед ранковим засіданням члени комісії забрали їх з сейфу і принесли на дільницю.

Водночас у частині 13 статті 82 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначається, що виборчі бюлетені зберігаються у приміщенні дільничної виборчої комісії в сейфі (металевій шафі).

У с. Корначівці Ярмолинецького району на дільниці №681305 (мала дільниця), де голосуватимуть 188 виборців, в наявності лише одна велика і одна маленька скриньки.

На виборчій дільниці №680096 (середня), що в с. Охрімівцях, де мають голосувати 635 виборців, 57 вдома, наявні 3 кабінки, 3 стаціонарні скриньки та 2 переносні, одна з яких поламана і без пломбування.

У с. Куражині на дільниці №680750 (середня), де в списках виборців 533 осіб, 45 голосують вдома, наявні 3 стаціонарні скриньки та 1 переносна.

У м. Деражні на дільниці №680274 (велика; 1545 виборців) наявні 3 великі скриньки та 2 маленькі.

Дільниця №680297 у с. Літках Деражнянського району розпочала роботу із запізненням приблизно на 15 хвилин.

Згідно з частино 3 статті 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України» дільнична виборча комісія у день голосування не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить підготовче засідання. На початку засідання усі присутні оглядають стрічку, якою було опечатано сейф (металеву шафу), де зберігаються виборчі бюлетені.

Відповідно до частини 6 статті 83 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Кожній виборчій скриньці присвоюється власний номер, який проставляється на цій скриньці. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок. Стаціонарні виборчі скриньки встановлюються у приміщенні для голосування так, щоб виборці при підході до них мали можливість проходити через кабіни (кімнати) для таємного голосування. Порядок виготовлення, обліку, використання та зберігання виборчих скриньок визначається Центральною виборчою комісією.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.