Якщо на початку цієї передвиборчої кампанії ОПОРА відзначала високу агітаційну активність кандидатів та політичних партій, які беруть участь у боротьбі за місця в парламенті, то другий місяць перегонів позначився ще й агресивними діями щодо кандидатів. Про це повідомили представники ОПОРИ під час пресконференції у Хмельницькому 19 липня.

Упродовж липня ОПОРА на Хмельниччині зафіксувала два випадки агресії щодо кандидатів. Про ножовий напад на нього оголосив висуванець ВО «Свобода» у виборчому окрузі №192 Назарій Чепко, звинувативши при цьому опонента, а кандидат у народні депутати від партії «Слуга народу» у виборчому окрузі №190 Олексій Жмеренецький заявив про погрози йому вбивством і написав відповідну заяву до правоохоронних органів.

Характерною ознакою цієї передвиборчої кампанії стали численні розваги для виборців – від кінотеатрів під відкритим небом до концертів українських зірок, організовані переважно «за підтримки» кандидатів у мажоритарних виборчих округах та дотичних до них громадських організацій, проте були й ініціативи від партій – суб’єктів виборчого процесу.

Олександр Герега і Вадим Лозовий «сприяли» візитам на Хмельниччину, в населені пункти, розташовані у виборчих округах №189 та №192, Ірини Федишин, LAMA, Dan Balan, гурту O.Torvald; в підтримку кандидатки від партії «Слуга народу» Марини Потапової у виборчому окрузі №191 виступали гурти «Шоколадка» та «Glamour»; Аграрна партія організовувала в Старокостянтинові концерт Олега Винника та Михайла Поплавського; «Українська стратегія Гройсмана» запрошувала на виступ Ірини Федишин у Волочиську, Славуті, Старокостянтинові, Шепетівці, Красилові, Кам’янці-Подільському.

«Хоча виборче законодавство категорично забороняє передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям послуг, товарів, зокрема лотерейних білетів, під час окремих заходів, організованих дотичними до кандидатів громадським організаціями, ОПОРА фіксувала агітацію та  розіграші призів. У таких діях можна вбачати ознаки непрямого підкупу виборців», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Так, у Теофіполі під час гулянь з нагоди свята Івана Купала, які організувала громадська організація «За конкретні справи», не лише агітували за Вадима Лозового, але й дарували подарунки іменинникам та розігрували лотерею. Ще один розіграш від цієї організації відбувся під час святкувань у Ярмолинцях, де призи роздавали зі сцени, оформленої банерами з іменем кандидата Олександра Гереги. А під час «Кубка дружби» у Красилові розіграли сертифікати на футбольний матч «Україна – Португалія» – за підтримки Вадима Лозового.

Актуальною для представників влади залишається тенденція демонструвати свої політичні уподобання та підтримку окремим кандидатам. Особливо наполегливими в популяризації кандидатів на Хмельниччині були міські голови Хмельницького та Кам’янця-Подільського, які розміщували у соцмережах ролики, в яких розповідали про переваги своїх протеже, вихваляли їх у місцевих медіа та при кожній нагоді наголошували на їхніх перевагах і здобутках. Тимчасом виборче законодавство гарантує кандидатам рівні права і можливості участі у виборчому процесі, зокрема й через неупереджене ставлення до них посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Продовжують використовувати для самопіару тему залучення державних грошей на свої округи чинні депутати та кандидати в народні депутати. До прикладу, акцент на сприянні у виділенні державних субвенцій в округи зробили у своїх депутатських звітах Сергій Мельник та Роман Мацола. Як каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, у такий спосіб політики намагаються здобути електоральні переваги на прийдешніх виборах.

З-поміж інших порушень, які спостерігачі ОПОРИ фіксували протягом кампанії, – зовнішня реклама кандидатів і політичних сил без належних вихідних даних, матеріали в пресі з ознаками джинси на користь окремих кандидатів і політичних сил.

«Загалом до поліції області надійшло 46 заяв та повідомлень, які пов’язані з виборами, 4 повідомлення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Ці справи стосуються хуліганства, погроз убивством, підкупу виборців та конфлікту між представниками кандидатів», – повідомив під час пресконференції заступник начальника ГУНП в Хмельницькій області Валентин Білянський.

За словами представника поліції, станом на ранок 19 липня 893 з 1535 дільничних виборчих комісій Хмельниччини вже отримали виборчі бюлетені, 783 дільниці взято під охорону. Під охороною перебувають і приміщення окружних виборчих комісій.

Як розповів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області робота з виявлення порушень виборчого законодавства триватиме й після виборів, зокрема за результатами аналізу фінансових звітів кандидатів та партій – суб’єктів виборчого процесу.

Треба зазначити, що за підсумками голосування ОПОРА проводитиме паралельний підрахунок голосів за пропорційною складовою виборчої системи, тобто за списками політичних партій, тож після виборів, уподовж дня 22 липня, організація планує оголосити результати цього підрахунку.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.