28 червня офіційний спостерігач Громадянської мережі ОПОРА в Миколаєві під час ведення спостереження за виборчим процесом спілкувалась із кандидатом у народні депутати по 129-ому округу Олександром Шараєвим. 17 липня з’ясувалось, що фотографію, на якій спостерігач стоїть поряд із кандидатом, розмістили на його агітаційній листівці.

Діяльність ОПОРИ базується на принципах прозорості та відкритості, яка забезпечується шляхом оприлюднення звітів, контактів представників організації та готовності комунікувати з усіма суб’єктами виборчого процесу. Але організація нікому не дозволить маніпулювати інформацією та використовувати фотографії спостерігачів в агітаційних цілях.

Крім того, у частині 1 статті 8 Закону України «Про рекламу» сказано, що «у рекламі забороняється вміщувати зображення фізичної особи або використовувати її ім'я без письмової згоди цієї особи».  

ОПОРА як незалежна від учасників виборів організація усвідомлює можливі  мотиви тиску та дискредитації організації, враховуючи її важливу роль в об’єктивному оцінюванні якості виборчого процесу. Ми розцінюємо дії кандидата як свідому маніпуляцію та введення в оману громадян, оскільки спостерігач не давав згоди на використання її фотографій в агітаційних цілях. Крім того, це – спроба зазіхання на репутацію Громадянської мережі ОПОРА. Тому ми закликаємо кандидата у народні депутати Олександра Шараєва вилучити агітаційні листівки з фотографією спостерігача та припинити їх розповсюдження.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)