Впродовж липня зафіксовано активність політичних партій та кандидатів у народні депутати: найчастіше використовуються носії зовнішньої реклами та розповсюдження друкованої агітаційної продукції через намети. Окрім цього, використовується реклама в друкованих ЗМІ та соціальній мережі Facebook.  А найпоширенішим порушенням було розповсюдження чи розміщення друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних. Про це повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА 19 липня під час пресконференції «Рівненщина напередодні дня голосування».

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області представив результати громадського спостереження в області за виборами народних депутатів: перебіг виборчої кампанії, активність кандидатів у народні депутати та порушення, зафіксовані спостерігачами ОПОРИ.

 «Впродовж липня активність політичних партій та кандидатів – мажоритарників в регіоні значно збільшилась, у порівнянні з першим місяцем виборчої кампанії. Найчастіше використовуються носії зовнішньої реклами та розповсюдження друкованої агітаційної продукції через партійні намети, а також через брендовані намети кандидатів. Окрім цього, використовується реклама в друкованих ЗМІ та реклама у аудіовізуалізованих ЗМІ регіону. Також кандидати в народні депутати активно використовують рекламу в соціальній мережі Facebook», - зазначив він.

У всіх виборчих округах регіону зафіксовано агітацію політичних партій «Європейська Солідарність», «Слуга народу», Радикальної партії Олега Ляшка та Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Також у 152, 155 та 156 виборчих округах проводиться агітаційна кампанія політичної партії «Голос», оскільки у цих округах партія висунула кандидатів у нардепи.

Серед кандидатів-мажоритарників найактивніше використовують різні форми агітації:

  • 152 виборчий округ (місто Рівне): Олексій Муляренко, Святослав Євтушенко, Олександр Ковальчук, Олександр Курсик;
  • 153 виборчий округ (Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони та частина міста Рівне): Юрій Вознюк, Віталій Ундір;
  • 154 виборчий округ (Дубенський, Радивилівський, Млинівський, Демидівський та Здолбунівський райони): Олександр Алексійчук, Олександр Дехтярчук;
  • 155 виборчий округ (Дубровицький, Рокитнівський, Володимирецький, Зарічненський райони та місто Вараш): Василь Яніцький та Віктор Мялик;
  • 156 виборчий округ (Березнівський, Сарненський, Костопільський райони): Василь Кльоп та   Сергій Литвиненко.

«Найпоширенішим порушенням стало розповсюдження чи розміщення друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних. Так, агітацію з порушенням виборчого законодавства було зафіксовано з боку кандидатів у народні депутати: У 152 виборчому окрузі зафіксована агітація без належного маркування Святослава Євтушенка, Романа Алексійчука, Романа Коваля та Романа Стасюка; у 154 окрузі – Олександра Дехтярчука, Ігоря Луценка, Володимира Ткачука та Володимира Ковальчука; у 156 окрузі – Ксенії Павловської та Василя Кльопа. Щодо виявлених фактів спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції», - повідомив координатор спостереження за виборами в області.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти, що мають ознаки «чорного піару» у чотирьох виборчих округах. У 152 окрузі виявлені такі випадки проти кандидатів Миколи Бляшина, Святослава Євтушенка та Олександра Ковальчука; у 153 – проти Юрія Вознюка; у 155 окрузі – проти Вікторії Войціцької, Віктора М’ялика та Володимира Рашовського; у 156 окрузі – Сергія Литвиненка та Василя Кльопа.

Начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Рівненській області Руслан Жук розповів про забезпечення передачі виборчих бюлетенів дільничним виборчим комісіям та зафіксовані порушення.

«З 15 до 28 липня усі підрозділи Національної поліції переведені на спеціальний режим роботи. Станом на сьогодні, проведені комісійні обстеження усіх ОВК та ДВК на стан технічної укріпленості. 15 та 16 липня відбулася передача виборчих бюлетенів з державного підприємства «Спеціальний зв’язок» до окружних комісій. На даний час, усі п’ять ОВК Рівненщини взяті під охорону працівниками поліції», - розповів представник поліції.

Станом на 7:00 ранку 19 липня, бюлетені отримали Гощанський, Корецький, Здолбунівський та Радивилівський райони. ОВК 155 виборчого округу проводило виїзні засідання та передала бюлетені дільничним виборчим комісіям Рокитного, Варашу, Володимирця, а також ОВК 156 виборчого округу – передала бюлетені у Костополі та Березному. Наразі, 429 ДВК, які отримали бюлетені, взяті під охорону працівниками поліції та забезпечуються збереження бюлетенів. На охорону цих бюлетенів задіяно 498 працівників поліції.

«Сьогодні планується видача бюлетенів окружною виборчою комісією міста Рівне, ОВК 153 округу - Острог, Рівненський район, ОВК 154 - Демидівка, Млинів, Дубно, Дубенський район, ОВК 155 округу здійснить виїзне засідання – буде забезпечено супровід у Зарічне та Дубровицю, а також ОВК 156 округу видаватиме бюлетені у Сарнах. Загалом, у Рівненській області на охорону 1006 ДВК буде залучено 1223 працівника поліції», - пояснив Руслан Жук.

За словами правоохоронця, з початку передвиборчої кампанії на території Рівненської області зареєстровано 134 факти, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства. З них 4 – внесено до ЄДДР, по яких складено 147 адміністративних матеріалів. В основному, це передвиборча агітації без вихідних даних. Усі адмінматеріали були направлені до суду та адмінкомісії. По п’яти випадках прийнято позитивні рішення: чотири – накладення адміністративного стягнення та одне усне зауваження.

Працівники поліції спільно з працівниками ДСНС у Рівненській області було створено 6 вибухотехнічних груп, які розміщуватимуться рівномірно по території області та зможуть якісно і швидко реагувати на повідомлення про замінування, які надходитимуть у день виборів.

«З 15 липня підрозділ Головного управління ДСНС в області переведений у посилений режим несення служби. У нас знаходиться 1328 чоловік особового складу. У день виборів Головне управління організувало чергування пожежних постів у кількості 997 осіб. На цілодобове чергування буде задіяно 419 чоловік та 125 одиниць пожежно-рятувальної техніки», - зазначив начальник оперативно-координаційного центру Головного управління ДСНС України у Рівненській області Роман Воронко.

У Головному управлінні ДСНС працюватиме група радіаційно-хімічного та екологічного захисту, який переведено у посилений режим. Також знаходиться 30 пересувних електростанцій на випадок відключення електропостачання.

Начальник сектору інформаційних технологій УДМС України у Рівненській області Дмитро Кожушко розповів про те, коли виборці, яким виповнилось 18 років, зможуть отримати ID-паспорти:

«На етапі підготовки до виборів, служба вчасно надала інформацію до Державного реєстру виборців. На період виборів, наші підрозділи будуть працювати для забезпечення видачі паспортів громадянина України у формі ID-картки: ті, що виготовлені, але досі громадяни не забрали. Станом на сьогодні, це близько 1700 паспортів – це документи, які виготовлені на підприємстві «Поліграфкомбінат «Україна». До суботи паспорти будуть розвезені по усіх підрозділах і будуть на голові видачі. Громадяни зможуть отримати документи сьогодні до 18:00 год., завтра – з 8:00 до 15:30 і у день виборів – з 9:00 до 18:00 год».  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.