Протягом парламентської виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ фіксували в Чернігівській області прояви активності кандидатів у народні депутати України, порушення в  розміщенні зовнішньої реклами, її псування, матеріали в газетах з ознаками прихованої реклами та «чорного піару», звертались до поліції щодо порушення норм агітації, а також спостерігали за роботою окружних виборчих комісій. Про те, як пройшли два місяці виборчих перегонів на Чернігівщині, розповіли представники Громадянської  мережі  ОПОРА  у Чернігівській області під  час прес-конференції 19 липня.

За інформацією офіційного сайту Державного реєстру виборців, загалом 825 522 жителя Чернігівської області мають право голосу на виборах, які голосуватимуть в 6 виборчих округах. Загальна кількість дільниць сягає 1 089, з них великих – 216, середніх – 274, малих – 599.

За словами координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, ОВК та більшість ДВК мають все необхідне для забезпечення належної організації виборів.  2961 мешканець Чернігівщини голосуватимуть за межами області, натомість 3114 мешканців інших регіонів звернулися до відділів ведення Державного реєстру виборців із заявами про тимчасову зміну місця голосування. Ще 3240 осіб змінили місце голосування в межах самої області. Найбільша кількість заяв надійшла від виборців з реєстрацією в місті Києві (1094), найбільше голосуватимуть чернігівців теж у Києві (743).

За словами громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області, протягом двох місяців ОПОРА подала 10 заяв до поліції про порушення виборчого законодавства. Зокрема, щодо встановлених на території та в приміщенні чернігівської ОВК №207 відеокамер. Представники Громадянської ОПОРИ звернулися до правоохоронців із заявою щодо здійснення перевірки та надання належної правової оцінки цієї ситуації.

«Наявність відеоспостереження під час роботи окружної виборчої комісії може свідчити про можливість втручання третіх осіб в її роботу», - вважає громадська омбудсменка.

Як зазначила заступниця начальника слідчого управління ГУНП в області Галина Луговська, станом на 19 липня до поліції Чернігівської області надійшло 255 повідомлень про ймовірні порушення виборчого законодавства. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 32 провадження. Зокрема, наразі розслідуються факти перешкоджання здійсненню виборчого права, пошкодження агітаційного майна, підкупу виборців та умисне заподіяння журналісту тілесних ушкоджень у зв’язку зі здійсненням ним професійної діяльності.

Огляд чернігівських обласних щотижневиків показав, що за два тижні перед виборами 70% площ чернігівських щотижневиків були віддані під політичну агітацію. З них майже дві третини припадає на матеріали від кандидатів-мажоритарників, а третину текстів розмістили політичні сили.

У червні-липні за підтримки кандидатів  проходили купальські свята з роздачею брендованого одягу і закликами голосувати, організовувались концерти та творчі вечори співаків та композиторів.

Підбиваючи підсумки, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області наголосила на важливості відповідального ставлення до процесу виборів:

«Протягом дня виборів наші спостерігачі будуть уважно стежити за ходом волевиявлення, фіксуватимуть та повідомлятимуть правоохоронні органи про всі порушення».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)