Телеканал Тернопіль 1 на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook та на відеохостингу YouTube поширив відеоматеріал, у якому громадянин Польщі Ян Філіп Лібіцкі агітує за кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі №167 (м. Чортків) від партії «Сила і честь» Володимира Іванишина. Про ініціаторів, замовників та виконавців цього відеоролика намагалася дізнатися Громадянська мережа ОПОРА.

На сторінці новин в соціальній мережі Facebook та YouTube каналі телеканалу Тернопіль 1 був опублікований відеоматеріал із назвою «Польський політик Ян Філіп Лібіцкі підтримав Володимира Іванишина». Він містив відео звернення сенатора Яна Філіпа Лібіцкі, український переклад якого мав наступний зміст: «Дорогі українські друзі. Мене звати Ян Філіп Лібіцкі і я є польським сенатором. Професора Володимира Іванишина маю за честь знати вже більше 3 років. Це чоловік, який є бездоганним ректором, дбає про своїх студентів, яких навчає, як функціонує сучасний світ. Це менеджер з великим досвідом. Таких людей потребує українська політика, таких людей потребує український парламент. Зичу пану професору Володимиру Іванишину аби він став послом українського парламенту». Цей відеоматеріал мав ознаки порушення пункту 1 частини 1 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Представниця ОПОРИ написала до сенатора Яна Філіпа Лібіцкі в соціальній мережі Facebook та запитала чи він знав про те, що в Україні  заборонена участь іноземних громадян у виборчій кампанії. Він відповів, що не знав про цю норму в українському законодавстві. Сенатор написав, що ректора Іванишина знає і цінує. Також він додав, що запис відео був його ініціативою, а Володимир Іванишин прийняв його пропозицію. Щодо цього, за словами Яна Філіпа Лібіцкі, він має докази – їхню переписку.

Поряд з тим, представниця ОПОРИ зателефонувала до кандидата у депутати Володимира Іванишина, щоб дізнатись хто є замовником згаданого вище відеоматеріалу. Кандидат у депутати відповів, що не знає хто його замовив і хто оплатив цю роботу. Він також повідомив, що знає про заборонену іноземцям брати участь у передвиборній агітація, та додав, що не знав про наміри Яна Філіпа Лібіцкі щодо запису такого відео звернення. «Тому не можу вам прокоментувати що, хто і для чого» - сказав Володимир Іванишин.

ОПОРА зателефонувала у телеканал Тернопіль 1, щоб дізнатися чи відомо їм про те, що участь іноземців у передвиборній агітації забороняється. Коментар взяти не вдалося, натомість працівниця каналу порадила звернутися за інформацією з офіційним листом. ОПОРА направила інформаційний запит телеканалу Тернопіль 1.

У відповіді на інформаційний запит, телеканал Тернопіль 1 повідомив ОПОРІ, що згаданий вище відеоматеріал не транслювався в ефірі. Також у відповіді зазначалося, що відеоматеріал не був розміщений на офіційному каналі YouTube телеканалу Тернопіль1. За інформацією від телеканалу, Володимир Іванишин, який балотувався в одномандатному виборчому окрузі №167, не оплачував цей відеоматеріал із виборчого фонду, так як його трансляція була неможлива.

Поряд з тим, у відповіді телеканалу Тернопіль 1 не було роз’яснено, чи належить телеканалу канал YouTube Т1 Новини, де був поширений відео ролик та розміщено інші відео з логотипом телеканалу. Також не надано відповіді на питання ОПОРИ про те, чи телеканал займався виготовленням цього відеоматеріалу.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.