Під час виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ у Кіровоградській області зафіксували 115 порушень виборчого законодавства, більшість з яких стосуються поширення агітації без вихідних даних. Також поширеним явищем на цих виборах є непрямий підкуп виборців товарами та послугами та агітація під час заходів, організованих органами влади. В окремих випадках порушення стосувалися виборчих комісій та органів місцевого самоврядування. Про це під час пресконференції розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області 18 липня.

«Найбільше порушень зафіксовано у виборчому окрузі № 99 (центр – м. Кропивницький) та №101 (центр – смт Голованіськ).  Особливістю кампанії стала велика кількість матеріалів з ознаками «чорного піару» в усіх округах області. Так 17 липня,  правоохоронцями виявлено автомобіль з великою кількістю матеріалів, які мають ознаки «чорного піару» проти одного з кандидатів. Ми зафіксували декілька порушень, коли агітація проводилася під час заходів, організованих органами державної влади та місцевого самоврядування. Це є порушенням виборчого законодавства, а саме статі 74 закону України «Про вибори народних депутатів України». Також було зафіксовано кілька випадків агітації посадових осіб, але їх набагато менше, ніж на президентських виборах. Щодо непрямого підкупу виборців заяви в поліцію написані щодо кандидатів-мажоритарників Максима Полякова, Володимира Духна,  Євгенія Лучкова, Андрія Флорі, Сергія Ратенка»,– зазначила 

ОПОРА також спостерігає за роботою окружних та дільничних виборчих комісій. Зокрема, у деяких ДВК у Кропивницькому та Олександрії виникли питання щодо матеріально-технічного забезпечення. Щодо ОВК, то на початку роботи були зафіксовані порушення ведення діловодства, оприлюднення протоколів тощо. Кількість замін членів ДВК суттєво менша, ніж під час президентських виборів. Так, в ТВО №99 відбулися заміни 276 членів дільничних виборчих комісій.  Найбільше замін ініціювали партії «Народний фронт» та кандидат у депутати Олександра Горбунова. В окрузі № 103 замінили всього 50 членів ДВК.

«На сьогодні в Петрівському районі в окрузі №103 до суду передана справа за статтею 158 з позначкою 1, що стосується незаконного використання виборчого бюлетеня. Суть справи в тому, що відбулось голосування за особу, яка перебуває за кордоном, і зараз проходять експертизи, хто саме з членів ДВК  видавав бюлетені. Це одна кримінальна справа, яка дійшла до суду, щодо порушень законодавства на президентських виборах. Що стосується позачергових виборів народних депутатів, то наразі в Єдиному державному реєстрі судових рішень  не зареєстровано позовів до Державного реєстру виборців. У червні-липні було закрито чотири справи, які стосувалися порушень виборчого законодавства, 5 липня Кропивницький суддя Олексій Галаган виніс 14 постанов щодо направлення матеріалів на доопрацювання. У Світловодську  суд об’єднав 16 адміністративних справ про притягнення до відповідальності в одне провадження і виніс штраф – 85 гривень», – підкреслив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ в Кіровоградській області

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.