З початку липня в Харкові та області активізувались випадки агітації проти партій і кандидатів в народні депутати: від традиційного поширення листівок з неправдивою, або викривленою інформацією, до організації іменної хресної ходи на підтримку кандидата.

17 липня на Фейсбук-сторінці «Харьковская областная «Оппозиционная платформа - За Життя» з'явилась публікація «В рядах «Слуги народа» засветился мажор из Харькова: друг Зайцевой, — скандальные подробности», яка має ознаки чорного піару проти кандидата в депутати за списком партії «Слуга народу» Євгена Пивоварова.

16 липня спостерігачі ОПОРИ виявили, що у 178 окрузі розповсюджували газету «За Добкіна» зі слоганом «Зупинимо представника Порошенко — Русецького». На сторінках газети автори активно описують позитивні досягнення кандидата у 178 виборчому окрузі Дмитра Добкіна (суб’єкт висування політична партія «Опозиційний блок» і в негативному ключі пишуть про Анатолія Русецького (самовисування). В якості замовника цих матеріалів вказаний кандидат Дмитро Добкін.

В цей же день до ОПОРИ звернувся кандидат по 173 виборчому округу за самовисуванням  Іван Ракич, який розповів про розповсюдження агітаційної продукції з його ім’ям без його дозволу. Наліпки, за словами Івана Ракича схожі на ті, про які вже писала ОПОРА.

«Мені повідомили, що в районі стадіону Металіст і аеропорту наліпки з своїм прізвищем і без вихідних даних, які вимагає закон. Я написав з цього приводу заяву до Національної поліції», —розповів кандидат по 173 виборчому округу за самовисуванням  Іван Ракич.

Окрім цього 16 липня в прес-центрі «Накипіло» пройшла прес-конференція журналіста Олександра Помиткіна. Він заявив, що один з кандидатів в депутати намагався замовити матеріали проти кандидата в депутати від «Слуги народу» по 173 округу Олександра Бакумова. Хто саме виступив замовником, Помиткін назвати відмовився, заявивши, що повідомив про цей факт правоохоронців.

13 липня у 169 виборчому окрузі невідомі розклеїли листівки  з ознаками агітації проти кандидата у цьому ж окрузі Олександра Куницького від партії «Слуга народу». На листівках було написано «Олександр Куницький. Знятий з виборів. Обдурив президента і партію «Слуга народу». Має подвійне громадянство. Визнав Крим російським. Підтримує одностатеві шлюби. Внесений в базу «Миротворець». Брав участь у бойових діях на Близькому Сході — вбивав людей».

12 липня спостерігачі ОПОРИ виявили листівки, які містять ознаки чорного піару проти кандидата в народні депутати України по 170 округу від політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» Дмитра Святаша ззовні станції метрополітену «Академіка Павлова». На листівках написано «Дмитрий Святаш. Я не проживаю в Харькове». ОПОРА написала з цього приводу заяву про можливе порушення статті 212-14 КУпАП


На початку липня в Фейсбуці з'явилась сторінка «Птичьемолоко», яка ведеться від імені голубів, які намагаються розшукати своїх братів, яких утримує в неволі невідомий. 9 липня на сторінці з’явився «фоторобот» невідомого, в якості якого виклали фото кандидата—самовисуванця у 169 округу  Олександра Кірша.

Також на цій сторінці регулярно розміщуються відео, як люди в костюмах голубів роздають біля громадських приймалень Олександра Кірша листівки, на яких зображено фото голубів, які використовує в якості розважальних цілей для дітей під час своїх агітаційних  заходів кандидат у народні депутати України Олександр Кірш, та текстом: «Голубей кашей не купишь».

15 липня люди в таких же костюмах зняли і виклали на сторінку «Птичьемолоко» відео того, як вони завітали на агітаційний захід за підтримки кандидата в народні депутати, де гостям пропонували скуштувати польову кашу, прийняти участь у конкурсах, а також пограти з голубами. Олександра Кірша на цьому заході не було.

Сам Олександр Кірш виклав 2 липня на своїй сторінці в Фейсбуці пост про те, що невідомі від його імені запрошували мешканців 169 округу на фейкові зустрічі з кандидатом.

Також у Фейсбуці з’явилась сторінка «Нелегальный Харьков», яка агітує проти кандидата-самовисуванця  у 173 виборчому окрузі Анатолія Денисенка.

Кандидат Всеволод Філімоненко, який балотується як самовисуванець у 211 виборчому окрузі в липні почав записувати відеоролики про «хресну ходу з Харкова до Києва за кандидата в нардепи Олександра Грановського». Сам Олександр Грановський, який змагається за крісло нардепа по 169 округу, як самовисуванець, назвав ці дії «фейком, створеним групою креативних технологів, спрямованим на поширення неіснуючих новин про Грановського особисто і його кампанії в Харкові».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до  ч. 10 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

«На жаль, маємо констатувати, що передвиборчий процес на Харківщині на парламентських виборах став більш креативним і брудним, ніж під час президентських перегонів. Це пов’язано, зокрема, з високою конкуренцією на виборчих округах за мандати. ОПОРА закликає всіх кандидатів агітувати виключно в правовому полі і не порушувати законодавство», — прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)