У містах 93 виборчого округу концерти організовували за сприяння двох кандидатів – Анни Скороход від «Слуги народу» та кандидата-самовисуванця Геннадія Кривошеї

15 липня у місті Богуслав відбувся концерт гурту «Антитіла» на підтримку кандидата у народні депутати у 93 ВО та чинного депутата Верховної Ради Геннадія Кривошеї. Артисти виступали на брендованій сцені з написами «За! Кривошею». Концерт тривав близько двох годин. Окрім пісень, соліст гурту розповідав про знайомство з кандидатом та про його участь у волонтерстві і висловлював йому свою підтримку. Також закликав присутніх «скористатися своїм правом (виборчим), так як відчуваєте». На концерті ходили і люди у брендованих футболках та роздавали присутнім повітряні кульки. Зі сцени виступав і сам кандидат.

Джерело: фейсбук-сторінка Геннадія Кривошеї

14 липня також у Богуславі відбувся ще один масштабний захід – кандидатка у нардепи по 93 виборчому округу від «Слуги народу» Анна Скороход привезла у місто концерт «Ліги Сміху». Про захід анонсували як у мережі фейсбук, так і афішами, розклеєними по місту. Зазначимо, що одна з афіш у Богуславі  була розміщена на вікні місцевої автостанції. А відповідно до ч.9 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів забороняється.

Джерело: фейсбук-сторінка Анни Скороход

Концерт у Богуславі відбувся на центральній площі, на сцені з банером, де була зображена кандидатка разом з Президентом України.  До слова, коли відбувався концерт «Ліги Сміху», паралельно монтували сцену для концерту на підтримку кандидата Геннадія Кривошеї. Водночас, після концерту зі підтримки Анни Скороход її банер так і залишився висіти на сцені, де відбувався захід  і після його завершення. Таким чином, кандидати агітували на заходах один одного. Між тим, тур «Ліги Сміху» за підтримки кандидатки відбувся і у інших містах округу, зокрема у Переяслав-Хмельницькому, Рокитному та Кагарлиці.

Зазначимо, що відповідно до ч.1 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. В тому числі йдеться і про проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку. Це зазначається у п. 7 ч. 2 ст. 68 Закону. Однак, вся передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів партій чи кандидатів у депутати в одномандатних округах. Про це говорить ч. 6 ст.68 Закону.

Крім того, як наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області: «Закон України «Про вибори народних депутатів України», зокрема, ч.14 ст.74, забороняє  проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Оскільки  така передвиборна агітація може розцінюватися як непрямий підкуп виборців».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)