На початку останнього передвиборчого тижня представники ОПОРИ зафіксували масове використання кандидатами у народні депутати України друковані агітаційні матеріали без вихідних даних. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з  Луганської області.

Зокрема, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області  протягом останніх днів подали до органів Національної поліції в Луганській області заяви про порушення ч. 23 статті 74 Закону України «Про  вибори народних депутатів України», а також статті 212-13 Кодексу України про  адміністративні правопорушення. Зокрема, звернення стосуються матеріалів політичної реклами, які не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів.

Зокрема, у місті Сєвєродонецьку (106 одномандатний виборчий округ) спостерігачами ОПОРИ зафіксовано розміщення пересувних банерів та рекламних щитів декількох кандидатів у нардепи без зазначення визначених чинним законодавством вихідних даних.

Так, розміщення зазначеної агітаційної продукції у вигляді трикутних металоконструкцій з натягнутими банерами кандидата в депутати у 106 одномандатному виборчому окрузі Юрія Фурмана («Команда Шахова. Голосуй за мир! Голосуй за Родину! Голосуй за Юрия Фурмана!»; «Команда Шахова. Голосуй за себя! Голосуй за свою семью! Голосуй за Юрия Фурмана!»; «Команда Шахова. Голосуй за Луганщину! Голосуй за свои! Голосуй за Юрия Фурмана!») було зафіксовано у більш ніж  25 місцях масового скупчення людей та на узбіччі автодоріг. Зокрема, перед пам'ятником воїнам-визволителям міста Сєвєродонецька «Танк Т-34» по вулиці Донецькій; на території міського автовокзалу - на місці постаменту демонтованого в рамках декомунізації пам’ятника Климента Ворошилова, а також на вулиці біля будівлі Луганського університету внутрішніх справ, на узбіччі Гвардійського проспекту (у місці його перетину вулицею Курчатова), на шосе Будівельників (поблизу ресторану «Форест»; дитячої площадки поблизу супермаркету «Велика кишеня») тощо. 

Крім того, аналогічні пересувні банери на клумбах, що розділяють проспекти Хіміків та Гвардійський на смуги зустрічного дорожнього руху, зафіксовані з боку іншого кандидата – самовисуванця в цьому окрузі – Сергія Зарецького («ЗА! Сєвродонецьк. Сергій Зарецький»).

Водночас, спостерігачами ОПОРИ у 113 виборчому окрузі зафіксоване поширення листівок без вихідних даних в інтересах кандидата в народні депутати (самовисування) Володимира Струка: напис «Об’єднуємося заради миру! За Струка! Кандидат у народні депутати України. Округ 113» на фоні спільного фото кандидата зі співголовою «Опозиційної платформи – за життя» Юрієм Бойком.

Представники ОПОРИ у своїх заявах до Національної поліції звернулися з вимогою розібратися із вказаними фактами, встановити осіб, винних у вчиненні можливих правопорушень, скласти адміністративні протоколи відносно них, які мають бути надіслані до суду для накладення на порушників адміністративних стягнень.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)