З 24 травня до 15 липня включно своїм правом тимчасової зміни місця голосування скористалися 2662 мешканці Волині, які під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року проголосують на інших дільницях в межах області.  Водночас, 2955 волинян здійснили зміну місця голосування на іншу область та закордонний виборчий округ, а 1719 мешканець інших областей здійснив аналогічну процедуру, аби голосувати на Волині.  Відповідний аналіз здійснили представники Громадянської мережі ОПОРА за інформацією Державного реєстру виборців.

Процедуру тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси можна було здійснити до 15 липня включно. Відтак, процедурою загалом скористалися  5617 волинян, які 21 липня зможуть проголосувати не за місцем реєстрації. Зокрема, 2662 особи змінили місце голосування у межах області, тобто голосуватимуть на Волині, але на інших дільницях. За межами області, натомість, зможе проголосувати 2955 осіб.

Зокрема, 27 мешканців регіону голосуватиме у Вінницькій області,  35 – у Дніпропетровській, 333 – у Донецькій, 36 – у Житомирській, 54 – у Закарпатській, 30 – у Запорізькій, 30 – в Івано-Франківській, 162  – у Київській, 11 – у Кіровоградській, 736 – у Луганській, 247 – у Львівській, 51 –  у Миколаївській, 144 – в Одеській,  29 – у Полтавській, 156 – у Рівненській, 8 – у Сумській, 32 – у Тернопільській, 39 – у Харківській, 99 – у Херсонській, 51 – у Хмельницькій, 25 – у Черкаській,  14 – у Чернівецькій, 34 – у Чернігівській. Ще 501 волинянин проголосує у місті Києві, а 71 – у закордонному виборчому окрузі.

Окрім того, ще 1719 мешканців інших областей тимчасово змінили місце голосування на дільниці у межах Волині. Зокрема, на Волині проголосує 39 осіб, зареєстрованих в Автономній Республіці Крим, 34 – з Вінницької області, 74 – з  Дніпропетровської, 94 – з Донецької,  41 – з Житомирської,  12 – із Закарпатської,  17 – із Запорізької, 32 – з Івано-Франківської, 82 –  із Київської,  2 –  з Кіровоградської, 109 –  з Луганської, 390 –  з Львівської, 11 – з Миколаївської, 33 – з Одеської, 16 – з Полтавської, 186  – з Рівненської,  14 –  з Сумської, 30 – з Тернопільської, 61 – з Харківської,  6 – з Херсонської, 36 – з Хмельницької, 31 –  з Черкаської, 24 – з Чернівецької  та  21 – з Чернігівської. Окрім того, на Волині проголосує ще  283 особи із київською пропискою, 7 – із севастопольською та 34 мешканці закордонного виборчого округу.

Нагадаємо, протягом першого місяця процедурою на Волині скористалися лише 265 виборців. У межах України, як уже повідомляла ОПОРА, місце голосування змінила майже 281 тисяча виборців.

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 44 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборець, який проживає чи перебуває в Україні, та перебуватиме в день голосування за її межами, не пізніш як за п'ять днів до дня голосування може звернутися з мотивованою заявою про тимчасову зміну місця його голосування без зміни виборчої адреси до органу ведення Державного реєстру виборців за своєю виборчою адресою або до органу ведення Державного реєстру виборців у Міністерстві закордонних справ України.

Також згідно з частиною 10 статті 2 цього ж Закону виборець, який проживає або на день проведення голосування на виборах депутатів перебуває на території іноземної держави, а також громадянин України, якому тимчасово змінено місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, до якого такий виборець віднесений на підставі відомостей Державного реєстру виборців про його виборчу адресу, має право голосу на виборах депутатів лише у загальнодержавному окрузі. Реалізація цього права забезпечується включенням виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці із зазначенням, що такий виборець отримує лише бюлетень для голосування у загальнодержавному окрузі.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.