ОПОРА фіксує у Запорізькій області нові прояви випадків, коли мешканцям населених пунктів надають медичний огляд із привезеним лікарем за підтримки кандидата в нардепи, або наданням громадянам іншої медичної допомоги. Основними порушеннями в зовнішній агітації лишаться друк матеріалів без вихідних даних та розклеювання їх у невідповідних місцях.

ОПОРА вже повідомляла  про ініціативу кандидата в нардепи Олександра Пономарьова з виїздів лікарів до селищ Бердянського району Запорізької області для безкоштовного медичного огляду місцевих жителів. 16 липня до спостерігачів звернулася жінка, яка просила не згадувати її імені в публікації. Вона надала світлину аптечки із агітаційними наліпками за цього кандидата і сповістила:

«Такі аптечки приносили мешканцям села Берестове, Бердянського району. Моїй бабусі принесли разом із запрошенням на вибори. Це було десь 9 або 10 червня. Агітаційна листівка була приклеєна зверху на аптечці».

Повідомлення про таку агітацію зустрічалися також 11 липня у Facebook на сторінці присвячених Бердянську.

15 липня Facebook-сторінка «За Бандурова» розповіла про профілактичні прийоми жінок  київським мамологом Сергієм Бугайцовим в містах Енергодар, Дніпрорудне, Василівка. Сповіщалося, що консультації проводилися в рамках програми «Здоров’я жінки», започаткованої чинним народним депутатом та кандидатом в нардепи Володимиром Бандуровим.

Тривають випадки безкоштовного розповсюдження окулярів на підтримку кандидата Володимира Люцканова. Староста селищної громади Володимирівського Снежана Богданова, яка раніше висловлювала публічну подяку цьому висуванцю з 82-го одномандатного виборчого округу за куплену для потреб села мотокосу, 15 липня проанонсувала акцію з роздачі окулярів. Нагадуємо, що поліція не встановила в таких діях ознак підкупу виборців, оскільки вартість подарунків не перевищувала допустиму ціну.

До ОПОРИ зверталися мешканці Запоріжжя із проханням пояснити, чи містить ознаки порушення агітація на зупинкових комплексах «Редакція газети «Запорозька Січ» та «Малий ринок», де встановлені відеоекрани та колонки транслювали на загал розповідь Владислава Куценка про свою передвиборчу програму. Порушень в цьому не виявлено.

Основними порушеннями, що фіксують спостерігачі ОПОРИ  - лишається зовнішня агітація без вихідних даних (афіші із Олександром Тиховодом) та реклама розклеєна у невідповідних місцях (матеріали вже згаданого Олександра Тиховода, а також Сергія Штепи, афіша концерту гурту «Пламя» на підтримку Валентина Зарви).

Помічені зіпсовані зразки зовнішньої агітації за Андрія Парубія та представників партії «Опозиційний блок»: Ростислава Шурму й «команду Буряка» (спільна самоназва трьох кандидатів-мажоритарників Віктора Буська, Анатолія Пустоварова, Ігоря Чумаченка та  Володимира Буряка, який йде під номером 8 у виборчих списках партії «Опозиційний блок»).

Нагадуємо, що згідно ч. 2 ст. 6 Закону України «Про вибори народних депутатів України»  застосування підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється. А в ч. 14 ст. 74 цього закону говориться, що забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)