Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що в окружній виборчій комісії №126 з центром у місті Стрий, немає копій паспортів та заяв членів дільничної виборчої комісії, які представляють кандидата Кулака, а електронні подання від кандидатів у народні депутати (самовисування) Андрія Кота та Володимира Кулака майже ідентичні.

12 липня офіційна спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА попросила працівників ОВК №126 надати для ознайомлення подання на членів дільничних виборчих комісій. Зокрема від кандидатів у депутати Андрія Кота та Володимира Кулака.

«На моє прохання, працівники комісії вказали на шафу, де є подання від усіх суб’єктів. Документи Кота я переглянула, і у мене не виникло запитань. Подань від Кулака не було. Я звернулася до членів ОВК, вони попросили ще раз переглянути папки з документами. Подань знову не виявилося. На це мені сказали, що можливо вони у серверній, але й там адміністратор повідомив, що таких документів не має», - розповідає спостерігачка ОПОРИ.

Голова ОВК від політичної партії «Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ» Тарас Грицишин  підтвердив ОПОРІ, що він не знає, де знаходяться копії паспортів та заяви від представників кандидата Кулака. І додав, що ці подання комісія у паперовій формі приймала. 

«Папки самого Кулака і можливо ще інших кандидатів, матеріали, які були подані, наразі точно відсутні. При прийомі звернень у членів комісії питань не було, отже, вони були. Яким чином вони пропали і де вони зараз знаходяться, будемо різні версії розглядати. Можливо комусь було це вигідно, щоб зробити незрозумілий хід і привернути увагу до 126 округу, або скомпрометувати роботу комісії. Документи в загальному доступі. Взяти папку не складає ніякої складності. Камери спостереження немає», - розповів голова ОВК №126 Тарас Грицишин.

 Також він додав, що подібні випадки, коли документи зникали, були і на попередніх виборах, оскільки усі папки є в загальному доступі. 

Щодо факту відсутності документів Громадянська мережа ОПОРА подала інформаційний запит до окружної виборчої комісії. Його розглянули 15 липня. Оскільки в приміщенні, де працює ОВК, документів немає, члени комісії у телефонному режимі звернуться до кандидата Кулака, аби він ще раз надав копії паспортів та заяви щодо своїх представників.

Зазначимо, що в журналі реєстрації документів, заяв і скарг у виборчій комісії вказано, що подання на членів дільничних виборчих комісій від кандидата Кулака в ОВК приймали. Але не вказано прізвище особи, яка приносила документи, що може свідчити про помилку члена комісії, який не вписав цієї інформації. 

Також ОПОРА виявила, що в електронній версії у низки членів ДВК, які представляють Кулака та Кота, збігаються дати народження, місце праці та номери телефонів, хоча вони мають різні імена та прізвища.

У телефонній розмові кандидат у народні депутати (самовисування)  Володимир Кулак не захотів відповідати на запитання, хто готував та подавав документи щодо його представників у дільничних виборчих комісіях. Кандидат у народні депутати (самовисування)  Андрій Кіт відмовився коментувати будь-які збіги інформації у своїх поданнях та документах Кулака. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail:  [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)