Спостерігачі ОПОРИ в понеділок, 15 липня, зафіксували в обласному центрі (ВО №205,  ВО № 206)  сім зафарбованих білбордів кандидатів в народні депутати України Валерія Куліча (самовисуванець) та Максима Микитася (самовисуванець). Обидва кандидати вже звернулися до правоохоронців з відповідними заявами.

Протягом 13-14 липня невідомі облили зеленою фарбою та пошкодили рекламні щити на підтримку Валерія Куліча, кандидата в народні депутати України по округу №205, самовисуванця.

Шість білбордів з написами «Йду в парламент, щоб допомагати меру В. Атрошенко розвивати Чернігів. Разом зробимо більше», «Обирай Куліча. Підтримай Чернігів», «Єдиний кандидат від Чернігова» містять всі необхідні вихідні дані і знаходяться  за адресами: проспект Миру (біля готелю «Градецький»), проспект Перемоги (біля видавництва «Деснянська правда»),  на перехресті вулиць 1 Травня та Рокоссовського.

Ще один пошкоджений червоною фарбою рекламний щит самовисуванця по ВО № 206 Максима Микитася розташований по проспекту Миру, 180 (всі вимоги Закону щодо вихідних даних дотримано).

Громадянська мережа звернулася до кандидатів за коментарем.

Валерій Куліч заначив: «Заяву до поліції ми вже подали. Інакше, як назвати подібні випадки «дитсадком» я не можу.  Це, як кажуть, перемогти не можуть, так хоч брудом заляпають.»

За словами представників кандидата Максима Микитася, «ми зверталися з приводу пошкоджених рекламних бордів до поліції. Проте в поліції не реагували. Тоді звернулися до ОВК №206. Остання сьогодні ухвалила рішення звернутися із заявами до поліції. Наразі чекаємо на результат.»

Згідно з чинним законодавством такі дії можуть бути кваліфіковані правоохоронними органами як хуліганство за ст. 296 Кримінального Кодексу України. Як зазначає  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, псування агітаційних матеріалів може розцінюватися як перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу при виконанні своїх повноважень і каратися обмеженням чи позбавленням волі на строк від двох до п’яти років згідно з ч. 2 ст. 157 ККУ. 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)