Протягом тижня з 6 по 12 липня сім щотижневиків Чернігівщини розмістили 61 матеріал з ознаками замовності. З них майже дві третини (43) припадає на кандидатів-мажоритарників, а третину (18) розмістили політичні сили.

Під час щотижневого медіамоніторингу чернігівських друкованих ЗМІ спостерігалось зменшення кількості рекламних матеріалів в порівнянні з попереднім тижнем разом зі значним збільшенням їх обсягу та виходом у кольоровому друці. Додатком цього тижня вийшов спецвипуск газети «Деснянка» з надрукованими біографіями кандидатів.

 В семи обласних щотижневиках «Гарт», «Чернігівщина», «Весть», «Вісник», «Наш край», «Деснянка», «7 дней» належним чином промарковані 67% матеріалів рубриками «Думка», «Вибори», «Ситуація», «Точка зрения», «Общество», «Актуально», «Позиція», «Політикум», «Політика», «Трибуна». У вихідних даних газет зазначено, що цими назвами маркуються рекламні матеріали. 33% текстів не позначені належним чином, чим порушується ч. 17 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» (всі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі).

Додамо, що з цієї третини  сім немаркованих матеріалів мають ознаки недобросовісної агітації, спрямованої проти частини партій та кандидатів («Європейска солідарність», «Слуга народу», «Голос», Олег Семінський (ВО № 205), Юрій Власенко (ВО № 205).

Половина контенту неодноразово дублювалася у виданнях, а лідером з розміщення матеріалів з ознаками замовності серед депутатів по одномандатних округах є Максим Микитась (ВО № 206) – 19, далі йде Олег Семінський (ВО № 205) – 7, Валерій Куліч (ВО №205) – 4, Валерій Зуб (ВО № 209) – 3.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)