На Донеччині у суботу 13 липня у приміщенні Бахмутської районної адміністрації, де розміщений Державний реєстр виборців Бахмутського району, сталось декілька конфліктних ситуацій, свідком яких стала спостерігачка ОПОРИ за виборами у Донецькій області.

Спостерігачка була присутня у приміщенні у період з 12 до 14 години, у цей час біля кабінету державного реєстру виборців було близько 30  осіб. Самі люди говорять про те, що вони приїхали з окупованої території для тимчасової зміни місця голосування. За словами керівника військово-цивільної адміністрації смт Зайцево Володимира Весьолкіна (який є кандидатом у депутати по 51 округу), цих людей привезли організовано і він має підозру, що люди отримали матеріальну вигоду за те, що змінюють місце голосування.

Народна депутатка України Надія Савченко, яка також є кандидаткою у депутати по 51 округу, у коментарі ОПОРІ зазначила: «Про можливий організований підвіз виборців мене попередив керівник військово-цивільної адміністрації смт Зайцево Володимир Весьолкін, який сказав, що такі дії буде чинити кандидат по 51 округу Альоша. Підвози це те, що треба доводити в судах (проплачені люди чи залякані вони) з цією ситуацією треба розбиратися. Але,  якщо люди змінюють місце голосування, то це їх право і вони можуть голосувати. Тому, коли я почула про інцидент, я приїхала і контролюю цю ситуацію щоб не було провокацій, тому що хоча люди з непідконтрольних територій вони все рівно є українцями і мають право голосу, вони мають право перереєструватися і люди прийшли цим правом скористатися».

Загалом, під час знаходження у приміщенні Державного реєстру виборців спостерігачка ОПОРИ стала свідком кількох словесних перепалок між виборцями та кандидатом у народні депутати Володимиром Весьолкіним, також суперечки виникали і між кандидаткою Надією Савченко та кандидатом Володимиром Весьолкіним, та між самими виборцями були розмови на підвищених тонах. О 13 годині відбулась евакуація, всіх присутні через повідомлення про мінування будівлі.

Також спостерігачка зазначає, що на вході до кабінету постійно знаходились чоловіки спортивної статури, які контролювали вхід та вихід  до кабінету державного реєстру та намагалися перешкоджати вільному переміщенню як виборців так і спостерігачки ОПОРИ. Чинна депутатка Верховної Ради Надія Савченко, яка була присутня на місці подій, викликала поліцію до будівлі Бахмутського реєстру виборців через те, що їй повідомили про можливий підкуп виборців. Один з присутніх представився мешканцем Бахмуту, висловив таку підозру і засвідчив, що бачив на власні очі, як виборцям з непідконтрольних територій передавали гроші у кабінеті, де вони змінювали місце голосування.

Довірена особа кандидата Андрія Благуна у коментарі ОПОРИ повідомила: «Сьогодні (13 липня) з 9 до 13 у людей була можливість подати заяву про зміну місця голосування. Люди прийшли, у них виникла черга, але приїхали деякі кандидати зі своїми хлопцями і почали блокувати двері, мотивуючи це тим, що людей привезли  і вони не мають права голосувати. А о 13 години був дзвінок про мінування будівлі. Ці хлопці сказали, що завтра (14 липня) так само прийдуть і будуть блокувати роботу ДРВ і не дадуть працювати. Люди по Конституції та по Закону мають право проголосувати».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.