Протягом тижня, з 8 по 14 липня, представники ОПОРИ зафіксували друковані агітаційні матеріали кандидатів у народні депутати України без вихідних даних, а також розміщення політичної реклами у не визначених для цього місцях.

Зокрема, спостерігачі подали до органів Національної поліції в Луганській області заяви про порушення ч. 23 статті 74 Закону України «Про  вибори народних депутатів України», а також статті 212-13 Кодексу України про  адміністративні правопорушення., а також ч.1 та ч.2 ст.67 порядку оприлюднення результатів опитування громадської думки. Зокрема, звернення стосуються матеріалів політичної реклами, які не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів, а також обов’язкових елементів оприлюднення результатів соцопитування, яке пов’язано з виборами.

Так, у місті Сєвєродонецьку у під’їздах багатоповерхівок розповсюджені календарі «Опозиційного блоку» із портретним зображенням Євгенія Мураєва та Володимира Строканя (останній є кандидатом від зазначеної партії у 106 одномандатному виборчому окрузі). На календарі також надруковано напис «Вместе! Восстановим мир – возродим промышленность! Опозиционный блок». Зазначені матеріали не містять визначених законодавством вихідних даних.

Поряд із цим, 10 липня у Сєвєродонецьку біля поліклініки СПЗ волонтери роздавали агітаційні матеріали, а саме газету та флаєр за кандидата в народні депутати Олега Жебського. Флаєр також не містить вихідних даних.

11 липня 2019 року в місті Сєвєродонецьку, на перехресті пр-т Хіміків/пр-т Центральний волонтери розповсюджували газети, в якій були оприлюднені результати  опитування громадської думки «Рейтинг виборчих симпатій». В самій статті немає  переліку всієї необхідної інформації щодо порядку оприлюднення результатів опитування громадської думки. Так, порядок оприлюднення результатів опитування громадської думки. ч. 1 ст. 67 виборчого закону зазначає вичерпний перелік інформації,  яка має бути зазначена при поширенні інформації про опитування громадської думки пов’язаної з виборами. Це обов’язково зазначення часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціальної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки. Ч. 2 ст. 67 виборчого закону окремо зазначає, що інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування та замовників опитування. Окрім того ч. 3 ст. 67 виборчого закону забороняє оприлюднення чи поширення в інший спосіб результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами протягом останніх двох днів перед днем виборів та у день голосування. Складається адміністративний протокол  на основі ст. 212-10 КУпАП.

У заявах до поліції представники ОПОРИ попросили правоохоронні органи розібратися із вказаними фактами, встановити осіб, винних у вчиненні можливих правопорушень, скласти адміністративні протоколи відносно них, які мають бути надіслані до суду для накладення на порушників адміністративних стягнень. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)