14 липня в Карлівці спостерігача ОПОРИ не допустили до окружної виборчої комісії. Причиною не допуску став закритий захід Юлії Тимошенко, котрий проходив в приміщенні районного будинку культури Карлівки, де й розміщена ОВК.

Закритий захід партії «Батьківщина» за участі Юлії Тимошенко відбувся в Карлівському районному будинку культури. Потрапити на нього можна було лише за списком. У тому ж приміщенні знаходиться й ОВК №149.

Близько 15 години спостерігач ОПОРИ намагався потрапити до ОВК для здійснення своїх повноважень, щодо спостереження за виборчим процесом. Попередньо спостерігач домовився про зустріч з головою ОВК, котра повідомила, що комісія буде працювати до 16 години.

На вході до РБК, де й знаходиться виборча комісія, його відмовились пропускати охоронці. На зауваження спостерігача ОПОРИ щодо того, що це є перешкоджання його професійній діяльності, охоронці повідомили, що комісія зараз не працює. Також представнику ОПОРИ відмовили й у відвідуванні заходу «Батьківщини».

«У нас закритий захід. Окружна виборча комісія зараз не працює, тому прохання не затримувати», – повідомив представник «Батьківщини».

«Спостерігач ОПОРИ намагався потрапити до ОВК задля здійснення своїх повноважень. При цьому, він заздалегідь домовився про це з головою комісії. Такі дії збоку представників «Батьківщини», котрі відмовились пропускати спостерігача, можуть містити ознаки перешкоджання діяльності офіційного спостерігача, за що є кримінальна відповідальність, через що ОПОРА звернулась з відповідною заявою до поліції», – пояснив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Згідно з частиною 1 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності офіційного спостерігача чи іншого суб`єкта виборчого процесу при виконанні ними своїх повноважень караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

 

За коментарями звертайтеся:
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)