11 липня у місті Сєвєродонецьку волонтерами розповсюджується газета «Новости Северодонецька», яка на другій сторінці  містить публікацію «Рейтинг избирательских симпатий» із даними соціологічного опитування  електорального характеру. При цьому, у виданні не зазначені обов’язкові визначені виборчим законодавством вихідні дані щодо назви організації, що проводила опитування, його замовників, місця та часу проведення, виборки, методики тощо.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Згідно із даними Державного реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, зазначена газета зареєстрована Управлінням державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Луганській області 30 травня 2019 року як двомовна (мови видання: українська та російська).  Засновником є особа на ім’я Бондар Наталія Миколаївна. Сама газета, згідно із зазначеними на 4 сторінці вихідними даними, надрукована у місті Харкові у типографії «Фактор - друк»  накладом у 30 тисяч примірників (засоби зворотного зв’язку – телефон або мейл ніде не вказані).

Зазначена стаття наводить дані щодо рейтингів «першої десятки» кандидатів у нардепи у 106 виборчому окрузі з центром у місті Сєвєродонецьку (загальна кількість висуванців в окрузі – 22 особи).  При цьому, окремо підкреслюється високий рейтинг перших трьох. Крім того, наведені фото, короткі біографічні дані та окремі фрази з програми кожного з них, щодо більшості – у доволі критичній формі (на кшталт: «А кандидат? Він що, з Марса?!», «не оригінальний», «без докорів сумління виписував собі премії…за даним актом порушено кримінальну справу», «він повинен, принаймні, вивчити державну мову» або «парадокс… кандидат проживає у Києві» тощо).

Наприкінці статті зазначено, що 36,2 % опитаних виборців ще не визначилися зі своїми електоральними уподобаннями, що може вплинути на кінцевий результат. У зв’язку з цим, автор публікації резюмує із натяком на подальше розповсюдження аналогічних матеріалів у наступних випусках: «чекаємо свіжих рейтингів і нових соціологічних досліджень».

З приводу можливого порушення виборчого законодавства, передбаченого п.п. 1,2 статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» та статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, представники ОПОРИ звернулися із відповідними заявами до ГУ НП в Луганській області. Проводиться перевірка.

Нагадаємо, що п.п. 1,2 статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачають, що  «…підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов'язаного з виборами, з обов'язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки…. Інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, зобов'язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті…».

 
                                                                   

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)