Упродовж травня-червня 2019 року на Закарпатті спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька випадків, коли про народних депутатів розповсюджувалася позитивна інформація з ознаками піару під час інформування про заходи, що були здійснені коштом субвенцій із Державного бюджету. Позитивну інформацію про нардепів розповсюджували на сторінках у Фейсбуку, в  окремих ЗМІ, так і на сайтах органів місцевого самоврядування.

Найчастіше у зазначений період «піарився» на виділенні державних коштів народний депутат від «Народного фронту», кандидат-самовисуванець у мажоритарному окрузі №71 (центр - Хуст) Валерій Лунченко (5 випадків). Також ОПОРА зафіксувала випадки піару на виділенні державних коштів від нардепів Василя Петьовки (нардеп від округу №72 - Тячів) – 1 випадок, Роберта Горвата (нардеп від округу №68 - Ужгород) – 2 випадки, Віктора Балоги (нардеп від округу №69 - Мукачево) – 1 випадок та Павла Балоги (нардеп від округу №71 - Хуст) – 1 випадок.

24 червня на своїй сторінці у Фейсбуку помічник-консультант народного депутата України Віктора Балоги Михайло Ловга повідомив, що на рахунок відділу освіти найближчим часом поступлять кошти у розмірі один мільйон гривень спрямовані народним депутатом Віктором Балогою. Також у дописі йдеться, що наразі в районі вже виділено близько 500 тисяч гривень на заміну електропроводки та інших ремонтів ДНЗ-2. «Мільйон гривень будуть направлені безпосередньо на ремонт аварійного даху садочка і вже ближчим часом розпочнуться ремонтні роботи» - пише Михайло Ловга. Мова йде про ДНЗ №2 у селі Довге Іршавського району. Село Довге входить до одномандатного виборчого округу №69 (центр - Мукачево), нардепом від якого є Віктор Балога.

На сторінці народного депутата України Валерія Лунченка у Фейсбуку та на сайті «Новини Закарпаття» 12 червня з’явився допис у якому йдеться про те, що команді нардепа вдалося домогтися того, аби на розвиток Хустського району були виділені багатомільйонні субвенції. Як йдеться у повідомленні, Валерій Лученко сам відвідав кілька населених пунктів, аби перевірити, як просуваються справи. У дописі також наведений перелік населених пунктів, об’єктів та суми коштів, які були на них виділені, а саме:

  • Село Крайниково – капітальний ремонт фасаду ЗОШ І-ІІІ ст – 960 000 грн;
  • Іза - капітальний ремонт системи опалення ЗОШ І-ІІІст – 1 000 000 грн;
  • Данилово - будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям, вул.Миру, 54 Хустського району – 300 000 грн;
  • Данилово - капітальний ремонт котелень НВК – 500 000 грн;
  • Золотарьово - капітальний ремонт ЗОШ І-ІІІст. (заміна вікон та дверей) – 500 000 грн;
  • Драгово - капітальний ремонт їдальні ЗОШ І-ІІІст. – 500 000 грн;
  • Кошелево - капітальний ремонт ДНЗ – 500 000 грн;
  • Липча - капітальний ремонт дороги Липча - Крайня – 1 490 000 грн;
  • Сокирниця - капітальний ремонт дороги Бороняво-Сокирниці – 11 000 000 грн;
  • Монастирець - капітальний ремонт дороги Горінчево-Монастирець-Медвежий та до урочища Пітомник 1 500 000 грн та 340 000 грн відповідно.

У червні в Ужгороді з’явилися білборди народного депутата Роберта Горвата, на яких розміщене фото самого депутата, а також текстова інформація: «Звітує народний депутат України. Роберт Горват. 845 мільйонів гривень залучено на розвиток Закарпаття». На позачергових парламентських виборах в Україні 2014 року Роберт Горват балотувався в  одномандатному виборчому окрузі  №68 (центр - Ужгород) як кандидат від «БПП «Солідарність». Наразі Роберт Горват намагається потрапити до парламенту по цьому ж округу як самовисуванець.

Також у червні в Ужгороді з’явилися ще й інші білборди Роберта Горвата. На них також є фото нардепа і напис «Звітує народний депутат України. Роберт Горват. 13,5 мільйонів гривень залучено на розвиток об’єктів благоустрою Ужгорода та Ужгородщини».


6 червня на сторінці Закарпатської обласної організації політичної партії  «Єдиний Центр» з’явився допис у якому повідомляють, що за клопотанням представників «Єдиного центру» відремонтували дорогу в селі на Хустщині. В селі Іза Хустського району здійснили капітальний ремонт вулиці Набережна. Кошти на нього – у сумі 1200 тисяч гривень - виділили з держбюджету за клопотанням представників «Єдиного центру», зокрема, народного депутата України Павла Балоги (село Іза входить до виборчого округу №71 (центр - Хуст), депутатом від якого є Павло Балога) та депутата Закарпатської обласної ради Василя Губаля.

Окрім того, у дописі йдеться, що ініціатором ремонту зазначеної дороги виступив уродженець Ізи Михайло Пристая. Він особисто проінспектував завершення робіт та подякував нардепу за допомогу: «Від себе особисто та від всіх односельчан щиро дякую Павлу Івановичу Балозі за підтримку у реалізації даного проекту, який беззаперечно покращив дорожню інфраструктуру рідного села», - йдеться у повідомленні.

В інтернетвиданні  «Карпатський об’єктив» 6 червня з’явився матеріал про те, що комісія Мінрегіону погодила фінансування важливих для Рахова й Тячева проектів. На ці потреби виділяють близько 19 мільйонів гривень з Державного фонду регіонального розвитку. За понад 9 мільйонів 400 тисяч гривень здійснюватимуть реконструкцію мереж водопостачання та каналізування по вулиці Шевченка (від буд.№42 до №130) в м. Рахів. На реконструкцію Тячівської ЗОШ №2 по вул. Партизанській, 26, виділяють понад 9 мільйонів 34 тисяч гривень. Джерело фінансування робіт на об’єктах у Рахові й Тячеві – державний бюджет ДФРР. Як зазначають у повідомленні, кошти на ці потреби вдалося отримати завдяки клопотанням народного депутата України Василя Петьовки (обидва об’єкти знаходяться в населених пунктах – Тячів і Рахів, які входить до виборчого округу №72 (центр - Тячів), депутатом від якого є Василь Петьовка), який вказує на важливості фінансування цих проектів з державного бюджету Державного фонду регіонального розвитку.

На сторінці Хустської районної адміністрації у Фейсбуку 10 червня опублікували допис про те, що в Драгівській ЗОШ здійснено заміну вікон на двох навчальних корпусах (105 вікон і 4 вхідних дверей). Фінансування об’єкту здійснювалось з державного бюджету через соціально-економічний розвиток окремих територій та співфінансування з місцевого бюджету. У повідомленні зазначають: «Таким є результат спільної командної роботи секретаря бюджетної комісії, депутата Закарпатської обласної ради Мирослава Білецькогo, Народного депутата України Валерія Лунченка («Народний Фронт») та депутатського корпусу Хустської районної ради».

Крім цього, 4 червня на сторінці Хустської районної адміністрації у Фейсбуку розмістили пост про те, що у Горінчівській ЗОШ І-ІІІ ступенів за сприяння депутата обласної ради Мирослава Білецького, народного депутата України Валерія Лунченка («Народний Фронт»), голови Хустської районної державної адміністрації Назарія Павлія та депутатського корпусу районної ради замінили вікна на енергоощадні. Реалізація проекту здійснюється через субвенцію з державного бюджету по соціально-економічному розвитку.

Також на сторінці Хустської районної адміністрації у Фейсбуку опублікували допис 27-го травня. У ньому повідомляють про хід робіт із заміни вікон у Вертепському навчально-виховному комплексі. З фонду соціально-економічного розвитку та районного бюджету було виділено кошти на проведення даних робіт. Загальна вартість проекту становить 481,128 тисяч гривень. Наразі ремонтні роботи ще тривають. Як зазначається в повідомленні, за підтримки та спільними зусиллями депутата Закарпатської обласної ради Мирослава Білецького, народного депутата України Валерія Лунченка триває заміна вікон.

30 травня на сайті «Панорама Мукачева» опубліковане інтерв’ю з народним депутатом Валерієм Лунченком. Як зазначають на сайті, оригінальне інтерв’ю опубліковане в газеті «Панорама» у номері від 23 травня. У публікації депутат у загальних рисах розповідає про свої досягнення та роботу команди, зокрема, про об’єкти і напрямки, на які вдалося виділити кошти. Наприклад наголошує, що стосовно доріг державного значення, за їхньої ініціативи Урядом була обрана стратегія першочергового ремонту міжнародних трас, що сполучають прикордонні пункти пропуску з автомагістраллю Київ – Чоп. «Так, у 2018 році активно розпочалися роботи на автодорогах М-23 «Берегово – Велика Копаня», М-24 «Мукачево-Берегово-Лужанка» та М-25 «Соломоново-Чоп-Велика Добронь-Яноші», що мають загальну протяжність понад 140 км», - йдеться у статті. Також це інтерв’ю опублікували на сторінці закарпатського осередку партії «Народний Фронт» у Фейсбуку.

«Державна субвенція – це дотація від держави органам місцевого самоврядування з чітко визначеною метою на певний локальний проект. Проте відсутність чітких критеріїв відбору та непрозорість засідань комісії з розподілу субвенцій дає підстави вважати систему виділення коштів заполітизованою, – зазначає координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. – Окрім того, політики можуть використовувати бажання виборців отримати фінансування на проект задля отримання електоральних переваг у своєму окрузі. Відтак піар на державних субвенціях чинних нардепів, які є і кандидатами, на парламентських виборах створює нерівні умови з іншими кандидатами».

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України.

                                                                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)