У селі Коритняни Ужгородського району у приміщенні сільської  ради у робочий час відбулася зустріч чинного депутата Закарпатської обласної ради, кандидата у народні депутати по округу №68 (центр – Ужгород) Андрія Андріїва. Зі слів громадських активістів, які звернулися до представників ОПОРИ, зустріч відвідали працівники державного закладу – вихователі дитячого садочку.

Як повідомила представникам ОПОРИ громадська активістка Антоніна Гал, зустріч із Андрієм Андрієвим відбулася у приміщенні  Коритнянської сільської ради у робочий час – об 11 годині 9 липня. Також, за її словами, на заході були присутні вихователі сільського дитячого садочку. Антоніна Гал також зазначає, що у цей період у садку трапився прикрий інцидент – травмувалася дитина через те, що на момент зустрічі кандидата у садку залишилося мало вихователів.

Підтвердженням того, що зустріч у селі Коритняни проходила саме в цей день, є пост на офіційній сторінці Андрія Андріїва у Фейсбуку. Андрій Андріїв у коментарі ОПОРІ зазначив, що проводив зустріч як депутат Закарпатської обласної ради та запевнив, що на зустріч запрошував тих, хто не був у той час на роботі та мав змогу прийти.

«Моя зустріч відбулася десь об 11:30, я був на ній присутній як чинний депутат Закарпатської обласної ради. Я особисто не чув про те, що на захід запрошували представників державних закладів. Мені про це невідомо. Я сповістив актив села, хто має бажання, аби прийшли й послухали. Я запросив людей, які не зайняті, тобто тих, хто вільний, хто мав можливість прийти. Ніяких бюджетників я не запрошував, я лиш попросив, хто активний із села і готовий і поспілкуватися – будь ласка. Я їм це казав ще два тижні тому: зробіть свій план зустрічі, коли є можливість зустрітися, я тоді прийду», - зазначив у коментарі комунікаційниці ОПОРИ Андрій Андріїв.

Ситуацію комунікаційниці ОПОРИ прокоментував коритнянський сільський голова Ігор Бадида: «Зустріч була у приміщенні сільської ради об 11 годині. Всі вихователі, відповідальні люди за дітей у дитячому садочку, були на своїх робочих місцях. Взагалі, коли стався прикрий інцидент, зустріч із депутатом уже закінчилася. Тут одне до іншого не має стосунку. Батьки хлопчика претензій не мають, адже розуміють, що всяке може статися. На зустрічі були працівники сільської ради. Для всіх кандидатів ми забезпечуємо рівні умови, хто просить про зустріч. У нас вже був кандидат у нардепи Роберт Горват, зараз буде кандидат Йосип Борто. Ми всім забезпечили рівні умови. Також має бути кандидат від «Слуги народу» Олександр Пекарь. Тут немає проблем, немає ніякої дискримінації. Будь-який депутат може звернутися до нас і ми надамо приміщення для зустрічі, але людей забезпечують вони, а не сільська рада. Вони розвішують свої агітматеріали, вони забезпечують людей. Для сільської ради всі однакові та на рівних умовах».

Згідно із частиною 4 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями, а відповідно до п.3 ч.1 ст. 74 цього ж Закону забороняється  участь у передвиборній агітації  у робочий час посадовим і службовим особам органів державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів і судів, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати.

                                                                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)