Агітація за кандидата в народні депутати, який балотується у виборчому окрузі №190, відбувалась у Шепетівському парку культури та відпочинку одночасно зі святкуванням, організованим у тому ж місці місцевою владою.

Свято Івана Купала в Шепетівці відбулося 7 липня в міському парку культури та відпочинку. Організатором свята виступила міська рада. Повідомлення, у якому парк анонсували як місце проведення святкових заходів, було розміщене у мережі Facebook. Водночас у місті були розклеєні й оголошення  із закликом прийти в той самий час та в те ж місце на зустріч із кандидатом у народні депутати у виборчому окрузі №190 від партії «Слуга народу» Олексієм Жмеренецьким

Спостерігач ОПОРИ, який відвідав парк 7 липня, зафіксував, що приблизно о 15 годині кандидат та його представники розмістили в людних місцях парку два банери та розповсюджували поблизу друковану агітаційну продукцію. Крім того, сам кандидат та одягнуті в брендований одяг агітатори для спілкування з аудиторією скористалися звукопідсилювальною апаратурою, через яку в парку транслювали танцювальну музику для людей похилого віку.

На яких підставах використовували апаратуру, представники кандидата на прохання спостерігача ОПОРИ не прокоментували. Люди похилого віку, які організовували «танці», повідомили спостерігачеві, що є учасниками клубу «Світлиця», з дозволу адміністрації парку періодично організовують там «дискотеку», використовуючи власну аудіотехніку, яку й надали добровільно кандидатові та його представникам.

Щоб отримати детальну інформацію про захід та участь в ньому кандидата, спостерігач ОПОРИ звернувся із запитом до Шепетівської міської ради.

«Враховуючи обмеження, які накладає виборче законодавство на проведення агітації під час заходів, організованих органами влади та місцевого самоврядування, кандидати у депутати мали б утримуватись від участі в таких заходах та для агітації організовувати власні, із використанням коштів виборчого фонду», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Згідно з частиною 4 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)