Станом на 9 липня не всі дільничні виборчі комісії змогли провести свої перші засідання. Зокрема в Кривому Розі сім комісій не зібрались через відсутність кворуму. В Павлограді одразу троє кандидатів зареєстрували членами комісій мешканців Дніпра, а ті не відвідують засідання. В Дніпрі партія «Опозиційна платформа – За життя» внесла заміни 74 членів ДВК.

Зі слів члена окружної виборчої комісії №33 Євгена Алістранського станом на ранок 9 липня сім ДВК у виборчому окрузі №33 в Кривому Розі не провели свої перші засідання. Як розповів член комісії Євген Алістранський спостерігачці ОПОРИ: «Це відбулося через відсутність кворуму в комісіях. Основна причина відсутності кворуму це те, що кандидати - мажоритарники Олег Валюк, Олексій Куршев та Олена Садова в своїх поданнях до ОВК №33 на членів ДВК подали людей, які проживають за межами Дніпропетровської області і на засіданні не можуть бути присутніми». Спостерігачка ОПОРИ повідомляє, що йдеться про 234 члени ДВК від цих кандидатів.

9 липня на засіданні ОВК №36 в Павлограді, члени комісії проголосували за направлення повідомлення до кандидатки Вікторії Леонової-Щербак про відмову членів ДВК від роботи в комісіях. На засіданні ОВК зазначили, що всі подані особи проживають у місті Дніпро і від інших представників ДВК було багато нарікань на те, що члени ДВК від кандидатки Вікторії Леонової-Щербак не приїжджають на засідання ДВК і не відповідають на телефонні дзвінки. На засіданні комісії також припустили, що якщо кандидатка у народні депутати Вікторія Леонова-Щербак в найближчі два дні не подасть заміну, то квоти на керівні посади нададуть іншим суб’єктам виборчого процесу. «Це для того, щоб прискорити процес. Якщо це питання зараз не вирішити, то є ймовірність, що до останнього дня не буде або секретаря, або заступника, або голови в деяких дільничних комісіях», - пояснили спостерігачу в комісії.

Зазначимо, що 9 липня Постановою ЦВК №1558 було скасовано реєстрацію кандидатки в народні депутати Вікторії  Леонової-Щербак. На сайті ЦВК зазначено, що кандидатка звернулась із заявою про відмову балотуватись.

8 липня виборча комісія №24 в Дніпрі розглянула подання від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» та провела заміну 74 членів дільничних виборчих комісій. Комісія проголосувала «За» одноголосно.

Станом на 10 липня 2019 року на виборчому окрузі № 24 сформовані всі ДВК, більшість з них провели свої перші засідання і отримали перший примірник попереднього списку виборців в Державному реєстрі виборців. Дільниці з номерами 121233-121285 та 121785 отримують списки виборців на проспекті Слобожанському 8, у Відділі ведення ДРВ Індустріальної районної у м. Дніпрі ради, дільниці 12144-121481 за адресою вул. 20-річчя Перемоги 51, Відділі ведення ДРВ Самарської районної у м. Дніпрі ради.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)