У мережі Інтернет з початку липня 2019 року поширюють відео під назвою «Обережно Дзюблик!». Ролик з ознаками «чорного піару» про народного депутата та кандидата від одномандатного виборчого округу №66 (м. Малин) Павла Дзюблика. За заявою кандидата у поліції Житомирщини відкрили кримінальне провадження. 

Відео тривалістю 14 хвилин опубліковане на YouTube- каналі, який називається «СБУ – служба блогерів України». 

«Це документальний фільм про жадібність і свавілля народного депутата, який представляє Житомирщину. 5 років віртуозного розпилу держбюджету від нардепа Павла Дзюблика. Скільки грошей можна прокачати через дорожню фірму своєї дружини? Як працюють фантомні водоочисні споруди за мільйони гривень? Як озолотитися на спортивних майданчиках? Хто кришує знищення лісів Житомирщині?» – йдеться у описі до відео.

6 липня поліція Житомирщини розпочала досудове розслідування за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права.

«6 липня було розпочато кримінальне провадження за повідомленням до Черняхівського відділення поліції одного з кандидатів у народні депутати про викладення у соціальній інтернет-мережі відеоролика, що, на думку заявника, має наклепницький характер і містить неправдиві відомості, які ганьблять його честь, гідність і ділову репутацію. Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) КК України. Тривають відповідні перевірки», – повідомили 8 липня  на сайті Головного управління Національної поліції у Житомирській області. 

У коментарі ОПОРІ 9 липня довірена особа кандидата Наталія Когут підтвердила, що Дзюблик дійсно написав заяву до поліції. 

«Так, Павло Володимирович написав заяву до Національної поліції з приводу поширення в мережі відео. Інформація про це є на його сторінці в Facebook», – зазначила Наталія Когут. 

На сторінці кандидата в мережі опублікований допис в якому зазначено:

«Я іду по своєму життєвому шляху самостійно прокладаючи дорогу. Були важкі часи в житті, були й легші, але я зі своєю сім‘єю вижили і вистояли, не зважаючи ні на що, не втративши себе. Тому я так дорожу своїм іменем і репутацією. І абикому не дозволю паплюжити їх. Обережно! Сміття вилізло з баку! Але суспільство поверне його на смітник історії. А правову оцінку наклепу у публічній площині нададуть поліція і суд», – написав Павло Дзюблик.

Павло Дзюблик балотується шляхом самовисування від ВО №66 (м. Малин). Його конкурентами в окрузі є 18 кандидатів.

Відповідно до  частини 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.10. Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області у  районах округу №64 (м. Коростень) по вулицях  розкидали газети з ознаками «чорного піару» проти кандидата Володимира Арешонкова. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)