Спостерігачі ОПОРИ виявили у Харкові та області випадки агітації за кандидатів і політичні партії, на яких не було вихідних даних і звернулись через це до поліції.

6 липня у 179 одномандатному виборчому окрузі у місті Лозова спостерігач ОПОРИ помітив білборди Радикальної партії Олега Ляшка «Захистимо землю — захистимо Україну», «Ліквідуємо 250 депутатів», кандидата Сергія Чернова з написом «З днем Конституції України», кандидата Анатолія Гіршфельда з написом «З днем Перемоги! З Днем пам’яті і примирення» без вихідних даних. Окрім цього спостерігач виявив наклеєні на стовпи електромереж листівки з агітацією за кандидата Олексія Кучера. На них вихідні дані були присутні, але подібне розміщення агітаційних матеріалів має ознаки порушення, передбаченого статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів».

2 липня у 178 одномандатному виборчому окрузі у місті Балаклія на вулиці Жовтневій, 16 і Соборній, 66 спостерігач ОПОРИ виявив білборди з написом «Анатолій Русєцький. Ініціатива 178. Захистимо інтереси рідного краю. #Ініціатива добра», на яких були відсутні дані про замовника, виконавця, тираж та установу, яка виконала друк.

26 червня у Харкові спостерігач ОПОРИ помітив у 170 виборчому окрузі, який розташований у Харкові, шість білбордів партії «Європейська солідарність» з написами «Захистимо європейське майбутнє України» і «Обирай НАТО і ЄС! Долучайся!», агітаційний куб партії «Українська стратегія», cітілайт партії, 11 білбордів партії «Опозиційний блок». На всіх рекламних носіях були відсутні вихідні дані.

Щодо всіх цих випадків ОПОРА звернулась до поліції з заявами про можливе порушення, передбачене статтею 212-13 КУпАП «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

«Відсутність вихідних даних, окрім того, що містить ознаки правопорушення, передбаченого  статтею 212-13 КУпАП, може бути передумовою фінансування передвиборної агітації не з виборчого фонду партії, або кандидата, тобто можливого порушення, передбаченого статтею 212-10 цього ж кодексу  «Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму», — коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)