8 липня ОПОРА зафіксувала на території Запоріжжя сіталайти кандидатів у народні депутати Ігоря Чумаченка та Буська із порушенням вимог закону про наявність вихідних даних. Кілька з цих матеріалів були пошкоджені. Також цього дня помічені борди з ознаками чорного піару, що містять згадку двох кандидатів у народні депутати та політичну партію.

8 липня спостерігачі зафіксували у Вознесенівському районі Запоріжжя 3 борди із ознаками чорного піару із зображенням кандидата у народні депутати за партійними списками «Європейської солідарності» Андрія Парубія, які мали підписи «Опозиційна платформа — За життя» та «Ківа — моя квота».

На проспекті Соборному у Запоріжжі між зупинками транспорту «Площа Фестивальна» та «Універмаг «Україна» помічені сітілайти членів «команди Буряка», кандидатів у нардепи Ігоря Чумаченка та Віктора Буська, де вихідні дані надруковані окремою наліпкою і розміщені поверх політичної реклами, що може містити ознаки порушення.

Також пошкоджені 5 об'єктів реклами. Окрім вже згаданих Віктора Буська та Ігоря Чумаченка, це Володимир Буряк та Ростислав Шурма, які йдуть до Верховної Ради за партійними списками «Опозиційного блоку».

На житлових будинках проспекту Соборного розміщено агітацію за кандидата у народні депутати, самовисуванця Михайла Прасола з ознаками порушень правил благоустрою. Кілька таких плакатів пошкоджено.

Всі випадки зафіксовані у виборчому окрузі №76, що об'єднує Вознесенівський і частину Хортицького районів Запоріжжя.

ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 7 ст. 69 «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

А стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення говорить:  «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)