Через неточності у поданні ОВК №47 відхилила 113 кандидатур від фракції «Європейська Солідарність», поданих до складу дільничних виборчих комісій одномандатного округу №47 з центром у місті Слов’янську. Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, комісія мотивувала своє рішення тим, що в заявах на участь у роботі ДВК була неправильно зазначена назва суб’єкта подання. Проте подібна технічна помилка щодо форми заяви з боку «Слуги народу» не призвела до аналогічного рішення виборчої комісії. Також по 113 кандидатур до складу ДВК від партії і фракції «Європейська Солідарність» відхилила ОВК №50 (центр округу м. Покровськ).

Помилка в заявах на участь у роботі ДВК виявили 4 липня, а 5 липня, в останній день утворення ДВК, виборча комісія винесла на розгляд питання про відхилення кандидатур від «Європейської Солідарності» через те, що при написанні заяв 113 осіб поруч sз назвою партії не зазначили «депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради». Чи повідомляла ОВК суб’єкта подання про виявлені технічні описки і неточності, та чи мала ОВК можливість врахувати ці виправлення не порушуючи термінів утворення ДВК – спостерігачі з’ясовують.

Варто зазначити, заяви кандидатур до складу ДВК від партії «Слуга народу» теж містили неточності, зокрема, були написані за формою для парламентських фракцій, а саме було вказано про «обов’язкове включення» до складу ДВК. Право на обов’язкове включення, відповідно до частини 5 статті 28 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» мають депутатські фракції зареєстровані у Апараті Верховної Ради, а дана політична сила фракції в парламенті немає. Питання про відхилення кандидатур від цієї політсили до складу ДВК теж виносилось на розгляд ОВК №47, проте підтримки під час голосування воно не знайшло.

«Неоднакова практика правозастосування не сприяє демократичності виборчого процесу», – коментує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області.

По 113 кандидатур (загалом 226) від партії і фракції «Європейської Солідарності» відхилила й ОВК №50 через відсутність відбитку печатки партії на останньому аркуші подання кандидатур до складу ДВК.

«Частиною 9 статті 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачено, що технічні описки та неточності, допущені у поданні, не є підставою для відхилення внесених кандидатур. Про виявлення таких описок і неточностей окружна виборча комісія невідкладно повідомляє відповідного суб'єкта подання. Зазначені описки та неточності можуть бути виправлені шляхом внесення уточненого подання стосовно відповідних кандидатур не пізніше наступного дня після отримання вказаного повідомлення. Якщо уточнене подання не надійшло у цей строк, відповідні кандидатури відхиляються. Проте, тут слід також встановити, коли саме ці технічні помилки були виявлені і чи могли виборчі комісії забезпечити суб’єктам можливість їх усунути без негативного впливу на дотримання термінів утворення ДВК», – зауважує координаторка.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.