З початку офіційної реєстрації кандидатів і партій Кіровоградську область відвідали представники п’ятьох політичних сил: «Української стратегії Гройсмана», «Європейської солідарності», «Слуги народу», «Голос»  та партії «Сила і честь».

7 липня Кропивницький відвідали кандидати у народні депутати за списком партії «Голос»: військовий Андрій Шараськін (йде 20 у партійному списку), правозахисниця Леся Василенко (17) та експертка з питань освіти Інна Совсун (16). Політики провели зустріч на театральній площі, наприкінці робили селфі та спілкувалися з кропивничанами. Представники ОПОРИ з’ясовують чи оренда апаратури була із виборчого фонду.

Фото: «Голос. Кіровоградська область»

Візит Іванни  Климпуш-Цинцадзе був анонсований як «робочий візит віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України». При цьому політикиня є кандидаткою по списку партії «Європейська Солідарність» – № 10 у виборчому списку. Під час брифінгу її представляли як віце-прем’єр-міністра, натомість Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала зустріч «робочою, але не урядовою, агітаційною» і презентувала кандидата у депутати в окрузі № 103 від партії «Європейська Солідарність», першого заступника голови Кіровоградської ОДА Сергія Коваленка.

Заступник Іванни Климпуш-Цинцадзе у коментарі ОПОРИ повідомив, що посадовиця перебувала в одноденній відпустці. Наразі не вдалося з’ясувати чи оплачувалася пресконференція в Кропивницького з виборчого фонду партії «Європейська Солідарність». Згідно з ч.1 ст. 48 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборчий фонд партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі (далі – виборчий фонд партії), має один накопичувальний рахунок, на який надходять кошти для фінансування передвиборної агітації, а також поточні рахунки, з яких здійснюється фінансування витрат на передвиборну агітацію. 

Не лише у обласному центрі, а й у місті Знам'янка був народний депутат, кандидат в депутати  Андрій Тетерук (№8 у списку партії «Українська стратегія Гройсмана»). Під час прес-конференції у Кропивницькому презентував кандидатів у депутати по списку партії – Нелю Желамську та Володимира Смірнова. Обоє є місцевими політиками і проживають у Кропивницькому. Також кандидат провів зустрічі з виборцями у Кропивницькому та Знам'янки. 

Фото: інтернет-видання «Гречка»

27 червня Кропивницький відвідав перший номер у списку партії «Слуга народу» Дмитро Разумков. Кандидат в депутати провів прес-конференцію, зустрівся з колективами заводів «Ельворті» та «Радій», провів зустріч з партійцями і кандидатами по одномандатних округах. 

Фото з соцмереж політика

25 червня відкривати офіс партії «Сила і честь» в обласному центрі приїхав народний депутат Іван Мірошниченко (№8 у виборчому списку партії). На відкритті офісу він також представив кандидата від партії по 99 виборчому округу (центр – м. Кропивницький) Олександра Персіянова.

Фото:  інтернет-видання «Без купюр»

«На сьогодні під час візитів так званих віп-агітаторів лишається питання використання адміністративного ресурсу. Коли кандидати, які займають посади в органах влади можуть для агітації використовувати робочий транспорт, ресурси тощо, що має ознаки порушення ч. 22 ст.74 Закону «Про вибори народних депутатів України», – зазначає координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

У ч. 22 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» йдеться, що кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу, а також залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)