У Кіровоградській області сформовано склад дільничних виборчих комісій в складі 12 665 людей. У двох з п’яти округів суб’єкти виборчого процесу подали достатню кількість кандидатур у члени ДВК. У інших трьох доукомплектовувати комісії довелося за поданням голів окружних виборчих комісій. Найбільше подань отримано  від суб'єктів виборів у 102 виборчому окрузі (центр – м. Знам'янка).

Окружна виборча комісія № 99 отримала 14 подань від суб’єктів виборів, у тому числі 4 – від парламентських фракцій, 4 – від політичних партій і 6 – від кандидатів в депутати по одномандатному виборчому округу. Серед подань зареєстровано 23 «двійника», яких відхилили. 62 особи стали членами  ДВК за поданням голови окружної виборчої комісії, жеребкування не проводилося. Всього членами дільничних комісій стали 1389 людей. 

В ОВК № 100 через подвійні подання відмовлено в реєстрації 25 кандидатам у члени ДВК. Всього було отримано 14 подань від суб'єктів виборів. В тому числі 4  від парламентських фракцій, 5 – від партій і 5 – від кандидатів в депутати по одномандатному виборчому округу. Від голови ОВК подано 98 осіб, жеребкування не проводилося. Всього затвердили 2762 членів ДВК.  

Окружна виборча комісія № 101 затвердила 2941 члени ДВК.  Подання на них зробили від 5 парламентських фракцій, 5 політичних партій та 7 кандидатів  у депутати.  Від голови ОВК подання було потрібне всього на дві дільниці – по одній особі. Процедура жеребкування застосовувалася до 67 середніх і малих дільниць.

В ОВК №102 принесли 22 подання від суб’єктів виборів. З них 5 – від парламентських фракцій, 6 – від партій, 11 – від кандидатів у депутати по одномандатному виборчому округу. Всього зареєстрували 3343 особи. Члени окружної комісії відхилили 4 подання на  2 «двійників». Визначення пропорційних часток керівних посад відбувалось  через аналітичну інформаційну систему «Вибори», персональний склад розподіляли члени ОВК. В результаті інформацію щодо результатів визначення пропорційних часток в АІС «Вибори» вносили з порушенням термінів – протягом 6 липня.

«Ми вносили інформацію у системи «Вибори» 5-6 липня, оскільки були технічні моменти. Склад дільничних комісій затвердили 5 липня.  Система вирахувала квоти, а розподіл проходив за рекомендацією членів ОВК», – зазначив голова окружної виборчої комісії в окрузі № 102 Сергій Тягній.  

На ОВК №103  принесли 17 подань від суб'єктів виборів. Від парламентських фракцій – 4, 6 – від партій, 7 – від кандидатів в депутати по одномандатному виборчому округу. Від голови ОВК  подано 110 членів ДВК. Всього з різних причин відхилено 36 осіб. Затверджено 2230 членів ДВК. 

«Під час формування дільничних виборчих комісій спостерігалися ускладнення з роботою АІС «Вибори» та в окремих випадках, ймовірно, через недосвідченість керівного складу однієї ОВК,  була затримка з внесенням інформації. Також, в одних окружних виборчих комісіях партії та кандидати проявили активність і подань було більше ніж місць в комісіях,  в інших  голови ОВК робити подання, але не в значній кількості. Ці факти свідчать про конкурентність виборів в округах», – зазначила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 3 ст. 107 Закону «Про вибори народних депутатів України» дільнична виборча комісія утворюється ОВК не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня голосування. Склад малої дільниці   10- 14 осіб; середньої   12- 16; великої  14- 18.Скликання та проведення першого засідання дільничної виборчої комісії відбувається  не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про утворення комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)