Спостерігачі ОПОРИ подали заяви до поліції з приводу можливих порушень виборчого законодавства кандидатами у народні депутати на округах №№138, 141 і 142 в Одеській області.

На окрузі №138 (центр – смт Ширяєве), у Ширяївському районі спостерігачка ОПОРИ виявила білборд з фотографією кандидатки у народні депутати Ольги Полюганіч та написом: «З Днем Конституції. Ольга Полюганіч» без вихідних даних.

Крім того, на окрузі №141 (центр – місто Білгород-Дністровський), у селі Шевченкове Кілійського району ОПОРА зафіксувала білборд на користь кандидата Олександра Ткаченка без вихідних даних.

За цими двома фактами ОПОРА звернулася до поліції, оскільки, згідно з ч. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори народних депутатів» друковані матеріали передвиборчої агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за друк. Згідно з ч. 23 ст. 74 цього ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих матеріалів, установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за друк. Крім того, ч. 6 ст. 68 Закону визначає, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, виділених на здійснення передвиборчої агітації, відповідно до Закону, або ж коштів виборчих фондів партій, кандидатів в одномандатних округах.

«Таким чином, розміщення матеріалів передвиборчої агітації без зазначення відомостей про замовника друкованих матеріалів, установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за друк, містять ознаки правопорушення, передбаченого ст. 212-13 КУпАП. Відсутність таких відомостей також може свідчити про фінансування передвиборчої агітації не з виборчого фонду, що містить ознаки порушення, передбаченого ст. 212-10 КУпАП (здійснення передвиборчої агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України)», - пояснив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

В окрузі №142 (центр – місто Арциз), на автостанції в Арцизі спостерігачка ОПОРИ виявила листівки із зображенням кандидата у народні депутати Олега Капсамуна з написом: «За світле майбутнє рідного краю».

У цьому випадку ОПОРА звернулася до поліції, оскільки, відповідно до ч. 9 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів» розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів забороняється. Цей випадок може бути кваліфікований як порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях, що передбачено ст. 212-14 КУпАП.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.