У соціальній мережі Facebook від імені Дружківської міської ради поширюють інформаційні та візуальні матеріали агітаційного характеру на користь “Опозиційної платформи – За життя” та висунутого ними кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі №49 Валерія Гнатенка (чинний міський голова Дружківки). Крім того, спостерігачка ОПОРИ звернулася до поліції щодо розміщення на будівлі комунальної власності агітаційного матеріалу на користь згаданих суб’єктів.

Про публікацію у  Facebook матеріалів з ознаками агітації від імені Дружківської міської ради поруч з інформацією офіційного характеру повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Наприклад, 28 червня на сторінці з назвою Дружківська міська рада у Facebook було опубліковане відео з ознаками агітації за політичну партію «Опозиційна платформа – За життя». 30 червня на згадану сторінку прикрашав візуальний матеріал із привітанням до Дня молоді від імені кандидата у депутати та міського голови Дружківки Валерія Гнатенка.



Сьогодні 5 липня на цій сторінці розмістили посилання на інформаційний матеріал з сайту «Опозиційної платформи – За життя», в якому розповідають про Форум миру, що відбувся 4 липня у Дружківці, за участю кандидатів у депутати Юрія Бойка, Наталії Королевської та Валерія Гнатенка. 

На запитання від користувача Facebook щодо поширення агітації міськрадою, користувачу від  імені сторінки Дружківська міська рада відповіли, що ця сторінка «не є офіційним сайтом, а створена виключно для додаткового інформування». Пояснень з боку офіційних осіб міської ради отримати не вдалося, оскільки на телефонний за контактним номером, зазначеним на офіційному сайті міськради, ніхто не відповів.

«Рівність умов для всіх кандидатів і партій у виборчому процесі, як передбачено пунктом 3 частини 5 статті 3 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», забезпечується через рівне та неупереджене ставлення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій – суб'єктів виборчого процесу. Крім того, пункт 2 частини 1 статті 74 прямо забороняє органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування брати участь у агітації.

Частина 22 статті 74 цього Закону забороняє кандидатам використовувати для проведення передвиборної агітації ресурси за місцем роботи, а також, відповідно до цієї норми, кандидатам у депутати, які займають посади в органах державної влади чи органах місцевого самоврядування заборонено до агітації засучати посадових та службових осіб. Тому, зважаючи на вищенаведене ми звертатимемось до поліції з проханням перевірити причетність Дружківської міської ради та її посадових осіб до поширення матеріалів з ознаками агітації на сторінці «Дружківська міська рада» у соціальній мережі Facebook» – координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області.

Крім того, спостерігачка ОПОРИ звернулася до поліції щодо розміщення агітаційного матеріалу на користь «Опозиційної платформи – За життя» з зображеннями кандидатів Юрія Бойка та Валерія Гнатенка, який розміщений на будівлі палацу культури Етюд.

«Цей факт також містить ознаки порушення обмежень, встановлених Законом України «Про вибори народних депутатів України», а саме частини 5 статті 74, яка забороняє розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності» – зауважує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.