У депутати Верховної Ради України балотуються 19 кандидатів, які працюють на керівних посадах у місцевих органах влади. Шестеро кандидатів балотуються за виборчими списками політичних партій (п’ятеро висунуті «Опозиційним блоком», 1 – партією «Сила і честь»), інші 13 кандидатів балотуються в одномандатних виборчих округах. Більше половини кандидатів-мажоритарників – самовисуванці, таких у переліку 7 з 13. Ще двоє висунуті «Опозиційною платформою – За життя», ще по одному кандидату від партій «Опозиційний блоко», «Слуга народу» та Громадсько-політична платформа Надії Савченко.

У виборчому списку «Опозиційного блоку» на депутатський мандат претендують голова Нікольської районної ради Василь Мітько, заступник голови Покровської районної ради Надія Масло, заступник голови Костянтинівської районної ради Лариса Степаненко, секретар Вугледарської міської ради Володимир Іваницький. Також у списках «Опозиційного блоку» претендує на депутатський мандат міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, а його заступниця у міськраді Ксенія Сухова балотується в депутатки Верховної Ради України за списками партії «Сила і честь».

Ще 13 керівників місцевої влади балотуються в одномандатних виборчих округах – 6 від політичних партій і 7 шляхом самовисування. Слов’янський міський голова Вадим Лях від «Опозиційного блоку» претендує на мандат у 47 виборчому окрузі з центром у місті Слов’янську. Секретар Краматорської міської ради Денис Ошурко шляхом самовисування змагається за мандат у 48 виборчому окрузі з центром у місті Краматорську. У 49 (центр м. Дружківка) виборчому окрузі від «Опозиційної платформи – За життя» на мандат парламентаря претендує Дружківський міський голова Валерій Гнатенко. У 50 виборчому окрузі з центром у місті Покровську на депутатський мандат претендують двоє міських голів, а саме – міський голова Добропілля і самовисуванець Андрій Аксьонов та міський голова Покровська Руслан Требушкін, висунутий «Опозиційним блоком».

Керівник військово-цивільної адміністрації Зайцевого Володимир Весьолкін шляхом самовисування балотується в одномандатному окрузі №51 (центр смт. Зайцеве, округ унікальний тим, що в ньому відбувається голосування на двох дільницях, а орієнтовна кількість виборців 2 715). Селищний голова Новгородського Микола Ленко та керівник військово-цивільної адміністрації Торецька Ярослав Руденко балотуються шляхом самовисування у 52 виборчому окрузі з центром у місті Торецьк. Селищний голова Талаківки Вячеслав Салгалов від партії «Слуга народу» змагається за депутатський мандат у 57 виборчому окрузі (центр місто Маріуполь, Кальміуський район).

Голова Великоновосілківської районної ради Сергій Кирилов шляхом самовисування балотується в одномандатному окрузі №59 (центр м. Мар’їнка). У цьому ж окрузі на мандат претендує голова Мар’їнської районної державної адміністрації Володимир Мороз, висунутий «Опозиційною платформою – За життя».  Двоє сільських голів є серед претендентів на мандати у 60 виборчому окрузі з центром в місті Волноваха. Бердянський сільський голова Іван Білозерцев балотується шляхом самовисування, а Зеленоярський сільський голова Микола Юзвінкевич претендує на мандат від Громадсько-політичної платформи Надії Савченко.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРа за виборами у Донецькій області коментує: «Акцентую увагу кандидатів-посадовців на необхідності чітко розмежовувати свою діяльність, пов’язану з виконанням владних повноважень, та діяльністю, пов’язану з їхньою участю у виборчому процесі, а також закликаю утриматись від використання владних важелів впливу з метою отримання переваги під час виборчого процесу. У сфері агітації законодавство робить виняток для посадових осіб, які є кандидатами та не забороняє їм агітувати в робочий час, про що зазначено в пункті 3 частини 1 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Проте пункт 3 частини 5 статті 3 цього ж Закону гарантує рівність прав і можливостей кандидатів у депутати через рівне та неупереджене ставлення органів державної влади, органів влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій – суб'єктів виборчого процесу. Крім того, посадовим і службовим особам органів влади слід зважати на обмеження, встановлене частиною 22 статті 74 цього ж Закону, а саме – на заборону використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу тощо».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.