2 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщення агітаційних матеріалів з можливими ознаками порушення виборчого законодавства 3 кандидатів – Ігоря Горжія (ВО №145), Сергія Капліна (ВО №144) та Лариси Босенко (ВО №149). Також зафіксований факт передачі кандидатом в ВО №145 Юрієм Бубликом Супрунівській школі сертифікату на придбання телевізору. Відносно усіх випадків ОПОРА звернулась до поліції.

Юрій Бублик в своєму блозі на інтернет ресурсі «Полтавщина» повідомив, що 28 червня відвідав святкування дня села в Супрунівці Полтавського району, в ході якого вручив місцевій школі сертифікат на придбання плазмового телевізора.

«Вручення Юрієм Бубликом місцевій школі  сертифікату на придбання плазмового телевізора має ознаки порушення Закону України  «Про вибори народних депутатів України», так як в частині 14 статті 74 забороняється надавати закладам, установам цінні папери або інші матеріальні цінності. Такі дії можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців, через що ОПОРА й звернулась до поліції задля перевірки даного факту», – повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Також в Полтаві зафіксовано неналежне розміщення зовнішньої агітації двох кандидатів – Ігоря Горжія та Сергія Капліна. На вулиці Соборності розміщено білборд з написом: «З Днем Конституції. Ігор Горжій», який не містить вихідних даних.

Згідно з частиною 23 статті 74 Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Агітаційний плакат з зображенням Сергія Капліна та написом: «Приєднуйся до боротьби проти загальнобудинкових лічильників», котрий знаходиться на вулиці Гагаріна, розміщено в неналежному місці. Це може порушувати статтю 152 КУпАП, а саме порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

В Нових Санжарах виявлено розміщення агітаційних плакатів кандидатки в ВО №149 Лариси Босенко на будівлі «Інклюзивно-ресурсного центру Новосанжарської районної ради Полтавської області». Згідно з частиною 5 статті 74 Закону забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Нагадаємо, раніше ОПОРА вже зверталась до поліції відносно дій Лариси Босенко, котра проводить співочий конкурс, на якому переможці отримують «грошові призи».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)