Впродовж 24–28 червня у Рівненській області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 104 випадків порушення правил ведення передвиборної агітації: розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних та у не визначених для цього місцях.  Зокрема, мова йде про друковану агітаційну продукцію кандидатів у народні депутати Олега Осуховського, Олександра Дехтярчука, Володимира Ткачука, Володимира Валявки, Ігоря Луценка та Ксенії Павловської,  а  також  політичних партій «Європейська солідарність», «Українська стратегія Гройсмана», «Національний корпус», «Голос», Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та Радикальної партії Олега Ляшка.  За виявленими фактами представники ОПОРИ звернулись до поліції  із відповідними заявами.   

28 червня у Радивилівському районі виявлено 5 випадків порушення ведення агітації: друковані агітаційні матеріали без вихідних даних. Зокрема, це білборди кандидатів у народні депутати по 154 виборчому окрузі (місто Дубно, Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський райони) Ігоря Луценка із зображенням кандидата та написом: «Зупинимо земельний безлад! Ігор Луценко» та Олександра Дехтярчука із зображенням кандидата й написом: «Наш! З нами! За нас! Депутат Олександр Дехтярчук».

Також зафіксовано рекламну конструкцію («куб») політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» та з інформаційного брендованого намету Радикальної партії Олега Ляшка поширювали інформаційний бюлетень «Слово Ляшка», які не містили вихідних даних.

28 червня у Дубенському районі спостерігачі ОПОРИ зафіксували 16 випадків порушень. З них друковані агітаційні матеріали, що не містять вихідних даних:

  • кандидата у народні депутати Олександра Дехтярчука із зображенням кандидата та  написами: «Приєднуйся до команди. Зробимо разом. Наш депутат Олександр Дехтярчук» та «Залучено на Дубенщину 22,9 млн. Зробимо разом. Наш депутат Олександр Дехтярчук»;
  • кандидата у народні депутати Володимира Ткачука з написом: «Володимир Ткачук. Хто він?»;
  • кандидата у народні депутати Ігоря Луценка із зображенням кандидата та  написом: «Захищати і дубувати! Ігор Луценко», розміщені у невстановлених для цього місцях;
  • політичної партії «Європейська солідарність» із зображенням Петра Порошенка та написом: «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся! Європейська солідарність»;
  • політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» з написом: «Українська стратегія. Володимир Гройсман. strategy.ua»

27 червня у Млинові спільно з правоохоронцями відбувся рейд щодо виявлення порушень ведення агітаційних матеріалів. Так, зафіксовано 7 випадків:

  •  кандидата у народні депутати Олександра Дехтярчука із зображенням кандидата та  написом: «Залучено на Млинівщину 12,5 млн. Зробимо разом. Наш народний депутат Олександр Дехтярчук» та «Вірю в Бога, людей, Україну! Олександр Дехтярчук, народний депутат»;
  • політичної партії «Європейська солідарність» із зображенням Петра Порошенка та написами: «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся! Європейська солідарність» та «Захистимо Європейське майбутнє України! Європейська солідарність»;
  • політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» з написом: «Українська стратегія. Володимир Гройсман. strategy.ua» та рекламна конструкція («куб») політичної сили.
  • Всеукраїнського об’єднання «Свобода» із написом: «Пануй, націє, у своїй державі! Ярослав Стецько. Роман Шухевич. Степан Бандера. Євген Коновалець. Симон Петлюра. Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

Також 27 червня у Рівненському районі зафіксовано 6 випадків порушення правил ведення агітації – без вихідних даних. Зокрема, вздовж дороги «Рівне – Київ» зафіксовано білборди кандидата у народні депутати по 153 виборчому окрузі (місто Острог, Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони) Володимира Валявки із зображенням кандидата та написом: «Володимир Валявка. Президент ФК «Кардинал - Рівне» та білборд політичної партії «Європейська солідарність» із зображенням Михайла Забродського та написом: «Захистимо європейське майбутнє України! Михайло Забродський. Європейська солідарність».

Крім цього, у селищі Гоща Рівненського району виявлено рекламну конструкцію («куб») політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» без вихідних даних та на електроопорах селища розміщені листівки політичної партії «Голос» з написами:

  • «Олігархи контролюють змі. Твій голос може це змінити! Партія «Голос» та Святослав Вакарчук. Голос»;
  • «Старих політиків – не змінити. Але їх можна замінити. Почнемо з Ради;) Партія «Голос» та Святослав Вакарчук. Голос».

26 червня у Рівному спільно з представниками Національної поліції ОПОРА здійснила рейд та виявила у місті 46 випадків порушень ведення агітації. Це білборди та сітілайти:

  • кандидата у народні депутати по 152 виборчому окрузі (місто Рівне) Олега Осуховського із зображенням кандидата;
  • політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» із написом: «Опозиційна платформа – За життя. Об’єднані заради миру»;
  • політичної партії «Національний корпус» із зображенням Андрія Білецького із написом: «Україна понад усе! Андрій Білецький. Національний корпус»;
  • політичної партії «Європейська солідарність» із написами: «Захистимо європейське майбутнє України! Європейська солідарність. eurosolidaruty.org», «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся! Європейська солідарність. eurosolidaruty.org»

26 червня у місті Сарни також спільно з поліцією зафіксовано 17 білбордів, які не містили вихідних даних. Це агітаційна продукція політичних партій «Європейська солідарність», «Українська стратегія Гройсмана», «Опозиційна платформа – За життя» та кандидатки у народні депутати 156 виборчому окрузі (Березнівський, Костопільський, Сарненський райони)  Ксенії Павловської.

Також 26 червня у Здолбунові виявлено 4 білборди політичної партії «Європейська солідарність» із зображенням Петра Порошенка та написом: «Захистимо Європейське майбутнє України! Європейська солідарність. eurosolidarity.org» без вихідних даних.

24 червня у місті Корець з інформаційного брендованого намету Радикальної партії Олега Ляшка поширювали інформаційний бюлетень «Слово Ляшка», які не містили вихідних даних.

Щодо виявлених фактів спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА звернулись до поліції із заявою про порушення правил ведення передвиборної агітації.

Відповідно до ч. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також згідно з ч. 7 ст. 8 Закону України «Про рекламу» розміщення   реклами   та/або   рекламних   засобів на підтримуючих,  опорних  та  інших  елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється.

Відповідно до ч. 13 ст. 107 Закону «Про вибори народних депутатів України» місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування обладнують стенди, дошки оголошень у відведених місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації не пізніш як на другий день після опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.