Тринадцять політичних партій претендують на мандати народних депутатів України у дванадцяти одномандатних виборчих округах Донецької області. Решта – 133 кандидати беруть участь у виборчих перегонах як самовисуванці. Загалом у одномандатних округах зареєстровано 205 кандидатів.

Найбільше кандидатів мажоритарників на Донеччині висунули партії «Слуга народу» і Опозиційна платформа – «За життя» – по 12 кандидатів. Ці дві політичні сили представлені кандидатами у кожному з одномандатних округів. Європейська Солідарність висунула кандидатів у 11 одномандатних округах, Опозиційний блок у 10 округах. Решта 9 партій представлені кандидатами у менш, ніж 10 виборчих округах.

Найбільше претендентів на депутатський мандат у одномандатному виборчому окрузі №59 з центром у місті Мар’їнка – 28, а найменше у виборчому окрузі №46 з центром у місті Бахмуті – 6. У виборчих округах №48 (центр м. Краматорськ) та № 58 (центр м. Маріуполь, Центральний район) зареєстровано по 21 кандидату у депутати, по 19 кандидатів змагаються за депутатські мандати у виборчих округах №47(центр м. Слов’янськ) та №49 (центр м. Дружківка). 17 кандидатів зареєстровано у виборчому окрузі №52 з центром у місті Торецьку. По 13 кандидатів балотується у виборчих округах №50 (центр м. Покровськ) та № 60 (центр м. Волноваха), а у одномандатних округах №45 (центр смт. Очеретине) та №57 (центр м. Маріуполь, Кальміуський район) – по 11 кандидатів.

У найменшому в Україні виборчому окрузі №51 з центром у смт. Зайцеве на мандат претендують 26 кандидатів. Голосування в цьому окрузі відбуватиметься на двох дільницях, а орієнтовна кількість виборців в окрузі, за даними з офіційної сторінки ЦВК, становить 2 715виборців.

З 72 кандидатів, яких висунули партії, 51 особа мешкає на території Донецької області, а з 133 самовисуванців – 83 кандидати проживають в межах Донецької області. 22 кандидати з яких  висунули партії – безпартійні. 127 кандидатів, які балотуються шляхом самовисунення також не є членами політичних партій. Серед 72 кандидатів яких висунули партії 13 жінок, а серед 133 самовисуванців – 32 жінки.

Серед партій керівників чи працівників приватного підприємства – 5 , а серед самовисуванців -  4. Тимчасово не працюючих серед самовисуванців – 32 кандидати, а серед партій – 8. У переліку кандидатів висунутих партіями – 1 кандидат працює у комунальному підприємстві, а серед самовисуванців – 3 кандидати є працівниками комунальних підприємств.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.