Впродовж першого місяця виборчої кампанії на Рівненщині зафіксовано дочасну агітацію, порушення правил ведення агітації (матеріали без вихідних даних), а також «благодійність» кандидатів у народні депутати. Про це під час пресконфенції, 27 червня розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА.

Під час пресконференції координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами розповів про перший місяць виборчої кампанії в області: активність кандидатів у народні депутати, порушення, зафіксовані спостерігачами ОПОРИ, а також про реєстрацію кандидатів у народні депутати.

«25 червня Центральна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів у народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради 21 липня 2019 року.  На Рівненщині балотуватимуться 60 кандидатів у п’яти виборчих округах. З них: 35 кандидатів висунули свої кандидатури шляхом самовисування і 25 – висунуті політичними партіями», - пояснює  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області.

Спікер розповів і про зафіксовані спостерігачами ОПОРИ порушення: виявлену агітаційну продукцію кандидатів у народні депутати та політичних партій без вихідних даних. Мова йде про агітацію політичних партій «Європейська солідарність», «Українська стратегія Володимира Гройсмана», Всеукраїнського об’єднання «Свобода», «Опозиційна платформа – за життя», «Національний корпус», Радикальної партії Олега Ляшка, а також кандидатів у народні депутати Олега Осуховського (152 виборчий округ), Святослава Євтушенка (152 виборчий округ) та Володимира Валявки (153 виборчий округ).

Зі стартом виборчої кампанії на Рівненщині, ОПОРА фіксує також активність благодійних фондів, народних депутатів України та кандидатів у нардепи на виборах до Верховної Ради. Зокрема, це благодійні фонди Віктора Щербачука та Василя Яніцького, а також «благодійну активність» Олега Осуховського, Юрія Вознюка, Олександра Дехтярчука, Олександра Данильчука, Святослава Євтушенка та Віктора М’ялика.

Начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Рівненській області Руслан Жук розповів про розгляд справ, пов’язаних з виборчим процесом.

«З початку виборчого процесу, 24 травня, до 27 червня включно зафіксовано п’ять  повідомлень про порушення виборчого процесу. По даних фактах проведена робота. По двох фактах складено адміністративні матеріали, один факт (пошкодження білборду) – списаний по справі і ще по двох фактах проводиться перевірка. Все зумовлено тим, що до вчорашнього дня, не було зареєстровано багато політичних парій і кандидатів у народні депутати», - коментує Руслан Жук.

Також правоохоронець розповів, що 26 червня у Рівному та Сарнах з представниками Громадянської мережі ОПОРА відбувся спільний рейд по фіксування порушень ведення передвиборної агітації, зокрема агітаційних матеріалів без вихідних даних.

Окрім цього, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Микола Павлюк розповів, яку допомогу можна отримати виборцям під час виборчої кампанії та з якими питаннями можна звертатися до центру.

«На території Рівненщини працюють центри безоплатної правової допомоги. Це Рівненський місцевий та Сарненський місцевий центри, які надають допомогу у вигляді консультацій або представлення інтересів громадян у судах. Це стосується і виборчого процесу. Місцеві центри надають правову допомогу у цивільних та адміністративних справах. Справи з виборчого процесу – це, в основному, справи адміністративної юрисдикції. Тому особа, яка вважає, що її права порушенні і хоче звернутися до суду – може звернутися до центру правової допомоги і отримати вичерпну правову консультацію або правову допомогу», - говорить Микола Павлюк.

У кожному районному центрі знаходиться бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами центрів. Працівники бюро та працівники центрів проходять навчання щодо виборчого процесу: щодо порядку голосування виборців за місцем голосування, порядку включення до списку виборців, зміни місця голосування та порушення таємниці голосування. Окрім цього, представники безоплатної правової допомоги проводять активну правопросвітницьку роботу під час виборів: на спецдільницях в установах відбування покарань та інших закладах, де свобода людей обмежена  і де право виявити своє волевиявлення – теж обмежено. 

На завершення, виборцям нагадали, як можна змінити місце голосування на позачергових виборах до Верховної Ради:

  • до 15 липня включно прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців;
  • мати з собою паспорт та написати заяву, де вказати бажану дільницю для голосування й причину зміни місця голосування
  • отримати посвідчення про зміну місця голосування (*не обов’язково);
  • перевірити себе в списку виборців онлайн, зайшовши в «Особистий кабінет виборця» на сайті ДРВ
  • 21 липня з 8:00 до 20:00 прийти на нову дільницю.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.